Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Konzerworld' Mirte Grandić

U Galeriji Juraj Klović u Rijeci, u petak, 4. studenog s početkom u 20 sati, otvara se samostalna izložba riječke kiparice Mirte Grandić nazvana 'Konzerworld'. Izložba ostaje otvorena do 18. studenoga.
vrijeme: 04.11.2011. 20,00
mjesto: Rijeka; Galerija Juraj Klović, Matije Gupca 5
url: http://hdlu-rijeka.hr
Mirta Grandić novom izložbom Konzerworld u Galeriji Juraj Klović objedinjuje skulpturu, objekt, instalaciju, dizajn i zvuk. Koristeći upotrijebljenu i naknadno prepariranu i oblikovanu ambalažu za hranu, konzerve i staklenke u kombinaciji s hibridnim figurama od fimo mase, gipsa i glinamola, propituje suvremeni način života te njegove posljedice na pojedinca i društvo u cjelini.

Raspoređujući figure i objekte u prostor, autorica inscenira simboličke situacije koje generira iz svakodnevne zbilje, nižući ih polivalentno za jednim obuhvatnijim gledištem.
 
Na taj način mapira globalnu sliku današnjega svijeta silnicama novoga (neoliberalnog) kapitalizma čija se kompetitivnost među ostalim temelji na komunikacijskim procedurama, s konzumerizmom kao krajnjim ciljem. Autorica ironizira razine marketinških poruka, nerazmjernih s efikasnošću njihovog djelovanja na konzumente  potrošače, u vidu raznih oblika manipulacije, mentalne, fizičke, emocionalne. Unatoč svakodnevnoj izloženosti agresivnom oglašavanju, još uvijek smo protagonisti s vlastitim mišljenjem, pa pomirljivo zaključuje: 'Ljudi su samo ljudi, privlači ih površnost i ponuda.' Svjesno ili ne, kontinuirano pristajanje na nametnute i nerealne kriterije u konačnici potire vlastitost čovjeka, propuštajući utjecaj suvremenih centara moći do mjere zadiranja u privatni život.

U vizualnoj izvedbi Mirta Grandić oslanja se na tradicionalnu likovnost materijala, modelacije i brikolaža, da bi upotrebljavajući upotrijebljeno - korištene konzerve i staklenke i dodajući natpise, kao nekom formalnom nadgradnjom dokinula mogući estetski diskurs i ponovo pažnju usmjerila na konceptualnu razinu.
 
Iako je u Konzerworldu već sve proizvedeno ili ponuđeno, nabavljivo zamjenjivo i nadasve povoljno, od dijelova tijela do sretnog djetinjstva, dobro upakirano i konzervirano, slabosti toga dehumaniziranog sustava metaforički izbijaju kao crvi iz pokvarenih konzervi. Masovna produkcija koja je sama sebi svrhom  urušava sustav vrijednosti jer je u konačnici sve obezvrijeđeno. Alternativu autorica pronalazi u egzemplarnim idejama-ikonama, kako ih naziva, 'dobrih stvari' kao što su dom, sreća, ljubav, čisti potok, koje bi inicirale buduću globalnu društvenu promjenu.

Sa stalnim i namjernim ironijskim odmakom, Mirta Grandić varira i poigrava se riječima, značenjima i usvojenim kodovima, razvija slojevite mogućnosti čitanja, suptilno pretvarajući promatrača u angažiranog i svjesnog sudionika izložbe. Sabrina Žigo

Mirta Grandić diplomirala je 1991. na Odjelu likovne umjetnosti Pedagoškog fakulteta u Rijeci s izbornim kolegijem kiparstva te 1995. kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Iza sebe ima tridesetak samostalnih i skupnih izložbi. Članica je HDLU Rijeka od 1996.