Preskočite na glavni sadržaj

135. obljetnica profesionalnog baleta u Hrvatskoj

135. obljetnica profesionalnog baleta u Hrvatskoj
U petak, 4. studenog, u 13 sati, u Foyeru HNK u Zagrebu održat će se svečana skupština Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika, povodom Dana baleta i 135. obljetnice postojanja profesionalnog baleta u Hrvatskoj.
vrijeme: 04.11.2011. 13 h
mjesto: Zagreb; Foyer HNK, Trg maršala Tita 15
url: http://www.hdpbu.com

Na skupštini će Svebor Sečak, predsjednik HDPBU, dodijeliti ovogodišnju nagradu Društva koreografu Ivici Sertiću za cjelokupan doprinos baletnoj umjetnosti, uz prigodnu izložbu Sertićevih likovnih radova. U sklopu skupštine, održat će se i promocija monografije o baletnom umjetniku Željku Jureši, autora Davora Schopfa i Mladena Mordeja Vučkovića.

Ivica Sertić rođen je u Zagrebu (1927.) gdje je završio gimnaziju i glazbenu školu, a baletno obrazovanje stekao je kod Ane Roje i Oskara Harmoša. 1957. godine odlazi u Njemačku, te je kao solist, šef baleta, koreograf i pedagog u suradnji s prof. Zlatkom Bourekom kao scenaristom i kostimografom stvorio preko 60 baletnih kreacija u brojnim državnim kazalištima. Od 1964. u suradnji s HNK u Zagrebu koreografirao je balete 'Pulcinella', 'Peća i vuk', 'Romeo i Julija', 'Coppelia', 'Pepeljuga', te na bijenalu 2000. godine nagrađeni balet Milka Kelemena 'Dom Bernarde Albe'. Između 1991. i 2000. godine bio je profesor na baletnoj akademiji u Münchenu. Tijekom 35 godina kazališnog rada sa Zlatkom Bourekom pružila mu se prilika da kod njega studira slikarstvo. Rezultat je bio da je Ivica Sertić pronašao vlastitu kolažnu tehniku koja mu je omogućila da ostvari svoje likovne ideje. 2004. godine položio je pred njemačkom komisijom udruženja likovnih umjetnika ispit koji mu priznaje status slikara i grafičara. U toj tehnici nastao je ciklus slika na temu Muzika, ali raspon tema u toj tehnici kreće se od simbolike, apstrakcije do surealizma i groteske. Na dan dodjele nagrade bit će postavljena izložba s nekoliko njegovih eksponata u Foyeru HNK u Zagrebu.

Željko Jureša hrvatski je baletni umjetnik koji je nakon nekoliko sezona u HNK u Splitu ostvario zapaženu karijeru u inozemstvu plešući prve uloge zajedno sa svojom suprugom Belindom Wright u Royal Balletu, Festival Balletu, te mnogim drugim svjetskim baletnim kućama.

Poruka predsjednika HDPBU Svebora Sečaka