Preskočite na glavni sadržaj

Miroslav Krleža: Hrvatski nokturno

U utorak, 18. listopada, u 20 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt, u okviru događanja Jesen u Zagrebu / YES ZGB, umjetnici Goran Matović, Arsen Dedić, Siniša Ružić i Mirela Videk priređuju scenski susret pod naslovom 'Miroslav Krleža – Hrvatski nokturno'. Ulaz je besplatan!
vrijeme: 18.10.2011. 20 h
mjesto: Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10
url: http://www.muo.hr

Sudjeluju: Goran Matović, Arsen Dedić, Siniša Ružić, Mirela Videk
fragmenti filma Zlatka Sudovića 'Krleža'
autor koncepta: Goran Matović

Polemičnost je osnovica Krležinog odnosa prema svijetu. U svemu što je napisao Krleža je uvijek i neprestano demonstrirao polemički odnos. Neodvojiv od  zagrebačkih veduta, pisac melankoličnih ugođaja i veliki osamljenik na vjetrometini, Krleža daje Zagrebu jedan osebujan i neponovljiv ton, maštovitost vizionara i strast rođena buntovnika.

Tko ulazi u Krležino djelo, ulazi u djelo koje stalno sebe negira, ono je slika slobode.
Krleža se konstantno razvijao u otporima prema postojećim literarnim strukturama ili diskursima tražeći uvijek načina da se oslobodi bilo koje norme, a prije svega vlastite.
Krleža je naučio da je sloboda nedjeljiva i neograničena.
On je zadržao sebi pravo da u literaturi nastavi svoju negaciju i da sa sugestivnom strašću stvara djela koja nisu ništa drugo nego trajni poziv na slobodu i ljudsko dostojanstvo.
Dijalog o Krleži i s Krležom je ono što bi moglo njegovoj misli vratiti vitalnost, snagu i punoću.

Ideja ovog scenskog susreta je razgovor kroz fragmente Krležinog djela.
To je višeslojni polemički portret legendarnog pisca koji je građen udjelom dokumentarnog filma, tonskog zapisa Krležina glasa, pjeva i živog govora.
U ovoj scenskoj kompoziciji sabrani su fragmenti: 'Moj obračun s njima', 'Na rubu pameti', 'Najnovija anatema moje malenkosti', 'Dnevnik', 'Razgovori s Miroslavom Krležom', 'Deset krvavih godina', 'Pjesma svjetioničara'…

Ovaj program se izvodi u okviru događanja Jesen u Zagrebu (Međunarodni multikulturalni susreti). Pokrovitelji su Jesen u Zagrebu (YES ZGB), Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Koncertna direkcija i Teatar poezije.