Preskočite na glavni sadržaj

Nedjelja (16.10.) u podne u Bajsiću

16. listopada u podne održat će se prvi koncert nove, treće sezone ciklusa nedjeljnih matineja u Studiju Bajsić. Nastupit će Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija. Na rasporedu su djela učenika i učitelja, dvojice uglednih hrvatskih skladatelja: Rubena Radice i Milka Kelemena. Ulaz je slobodan, uz prethodnu najavu. 
vrijeme: 16.10.2011. u 12 sati
mjesto: Zagreb, HRT, Studio Bajsić, Prisavlje 3

Program vodi u studentske dane obojice skladatelja i njihove obvezatne radove za orkestar u završnoj godini studija. ''Koncert za komorni orkestar'' Rubena Radice praizveden je na koncertu Muzičkih večeri Radio Zagreba godine 1956. pod dirigentskim vodstvom Antonia Janigra, a ove je godine doživio svojevrsnu revitalizaciju – ta je partitura bila obvezatna u drugome krugu 5. Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro von Matačić, uz oduševljenje svih natjecatelja njegovom glazbom.
 
Nešto stariji, njegov učitelj na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Milko Kelemen svoju je Sinfoniettu također pisao u studentskim danima, a praizvedbu je ostvarila Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Milana Horvata. I dok su obje te mladalačke skladbe čvršće u zasadama tradicije, Kelemenov koncertantni “Changeant” pokazuje put kojim je ovaj jurišnik hrvatske avangarde krenuo. Djelo je praizvedeno u revolucionarne 1968. u Kolnu uz tamošnji radijski orkestar, čelista Siegfrida Palma i dirigenta Christopha von Dohnanya. Na koncertu u Bajsiću uz SO HRT-a, gdje djeluje kao vođa dionice, nastupit će mladi violončelist Branimir Pustički. 
 
Program:

Ruben Radica: Koncert za komorni orkestar (1956.)
Milko Kelemen: Changeant, za violončelo i orkestar (1968.)
Milko Kelemen: Sinfonietta (1949.) 
 
Simfonijski orkestar HRT-a
dirigent Tomislav Fačini
solist Branimir Pustički, violončelo 
 
Ulaz je slobodan, uz najavu na telefon 060-506 606. Izravni prijenos možete pratiti na HR3
 
Snimku koncerta možete preslušati na web stranici http://rnz.hrt.hr do iduće nedjelje. (Izvor: HRT