novo izdanje

Časopis "Republika" posvećena Frangešovu nasljeđu


mjesto: Zagreb

Novi broj mjesečnika za književnost, umjetnost i društvo "Republika" (godište LXVI, br. 6, lipnja 2010.) tematski je posvećen nasljeđu hrvatskoga književnog povjesničara Ive Frangeša, a o njem u časopisu pišu Krešimir Nemec, Miroslav Šicel, Dubravko Jelčić, Stipe Botica, Katica Čorkalo Jemrić, Luko Paljetak i Božidar Petrač.

Nemec piše o Frangešu i konstrukciji hrvatskog književnog kanona, Šicel o Frangešovu Kranječeviću, a Jelčić o znanstveno-kritičkoj i esejističkoj prozi Ive Frangeša (Književnost o književnosti).

Profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Stipe Botica piše o Frangešu i hrvatskoj usmenoj književnosti i tradicijskoj kulturi, Čorkalo-Jemrić o Frangešovoj slavonistici i temi Tadijanović, Paljetak o Frangešu i Dubrovniku, a Petrač o njegovim talijanskim temama.

Osim teme posvećene Frangešu kao uglednu hrvatskom povjesničaru književnosti, glavni urednik "Republike" Ante Stamać piše o hrvatskom kulturnom identitetu, a u rubrici kultura, Krešimir Brlobuš piše o preludiju sakralne i profane glazbe.

Uredništvo je objavilo i ciklus pjesama Enerike Bijač "Riječ do riječi" te ulomke romana njemačkoga nobelovca Heinricha Boella "Anđeo je šutio" u prijevodu Anđelke Rudić i Trude Stamać.

Od hrvatske proze objavljeni su ulomci romana Igora Žica "Grad potrošene ljubavi" te putopis Davora Vidasa "Modruš, grad na putu", u kojem taj ugledni stručnjaka za pravo mora ističe kroz povijest strateško značenje istočne jadranske obale, na čijem se jednom kraju, od više putova, nalazio Senj, a Modruš kao ključna točka na putu u unutrašnjost, koji je vodio do Zagreba, odakle se otvarao pristup sjeverozapadno prema Austriji, sjeveroistočno prema Ugarskoj i istočno prema Slavoniji.

"Krsni list" Modruša datira iz 1163., kad počinje njegovo zlatno doba koje je vrhunac doživjelo 1460. Tada na njega dolaze biskupi s Krbave i od pape Pija II. dobiva status grada. U povodu 550. obljetnici utemeljenja Modruške biskupije krajem svibnja održan je znanstveni skup u organizaciji župe Presvetog Trojstva iz Modruša i Katedre čakavskog sabora Modruše.

"Republiku" zajednički u sunakladništvu izdaju Društvo hrvatskih književnika (DHK) i Školska knjiga.

(Hina)
(D.H., 21.07.2010)