Preskočite na glavni sadržaj

Nagrade 'Drago Gervais' Željku Fundi i Milanu Rakovcu

Prosudbeno povjerenstvo književne nagrade 'Drago Gervais', koju dodjeljuje Grad Rijeka, ocijenilo je najboljima zbirke poezije Željka Funde iz Varaždina u kategoriji neobjavljenog djela te Milana Rakovca iz Zagreba za objavljeno djelo na čakavskome narječju u protekle dvije godine, objavljeno je na konferenciji za novinare.
vrijeme: 27.09.2011.
mjesto: Rijeka
url: http://www.rijeka.hr

Rukopis Željka Funde nosi naslov 'Gdje je danas Jadranka Kosor?', a Rakovčeva knjiga objavljena je 2009. godine u nakladi Društva hrvatskih književnika pod naslovom 'Beside priletuća'. Odluke povjerenstva, u kojemu su bili Robert Bebek, Milorad Stojević, Elis Deghengi Olujić, Maja Hrgović i Ivica Prtenjača, šalju se gradonačelniku na prihvaćanje.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik povjerenstva Robert Bebek obrazložio je odluke ističući da je Fundina poezija sjajna, da ne mari za to hoće li se svidjeti čitatelju te da je, kako je rekao, 'vrlo direktna, brutalna u rezultatima i ne ostavlja mjesta empatiji'. Riječ je o malim kritikama društva, konzumerizma, reklama i drugih kratkotrajnih stvari, dodao je.

Rakovčeva je poezija visokosofisticirana, himnična, povijesna i izražava visoku svijest o jeziku, ocijenio je Bebek, dodajući da je istodobno i gospodska i težačka.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel tom je prigodom izrazio zadovoljstvo što je nagrada 'Drago Gervais' premašila okvire Rijeke, dodajući kako je to danas ugledna književna nagrada.

Ove godine na natječaj je iz svih krajeva Hrvatske, pa čak i iz Slovačke, stiglo 45 rukopisa neobjavljenih djela te 13 prijedloga objavljenih knjiga na čakavskome narječju.

Željko Funda rodio se 1950. godine u Varaždinu, gdje živi i radi kao srednjoškolski profesor engleskog jezika. Objavio je devet knjiga, novele, kajkavsku poeziju, kajkavski roman, priče za djecu. Jedan je od začetnika haiku stvaralaštva na tom području.

Novinar, feljtonist, putopisac, esejist, romanopisac, prevoditelj, pjesnik i urednik Milan Rakovac rodio se 1939. godine u Rakovcima u blizini Poreča. Radio je kao urednik u dnevnim novinama, časopisima te na Hrvatskoj televiziji. Prijevodi njegovih djela objavljeni su na talijanskome, njemačkome, engleskome, ukrajinskome i slovenskom jeziku.

Književna nagrada 'Drago Gervais' dodjeljuje se od 1951. godine. Do 1974. dodjeljivala se svake godine, a od tada svake druge godine. Nagrada se sastoji od 20.000 kuna koje se dodjeljuju u dvije kategorije te od izdavanja neobjavljenog djela. Svečano uručenje nagrada bit će 25. listopada u riječkoj Gradskoj vijećnici. (Hina)