Preskočite na glavni sadržaj

MGZ - izložba 'Lutke iz indeksa'

Povodom 44. Međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF-a, u ponedjeljak, 5. rujna, u 18 sati, u Muzeju grada Zagreba, otvara se izložba' Lutke iz indeksa', nastala u suradnji Međunarodnog centra za usluge u kulturi, MGZ -a i Luke Petrača, predavača na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Izložba predstavlja dvadesetak lutaka, koje su izradile studentice predškolskoga odgoja Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu.
vrijeme: 05.09.2011. 18,00
mjesto: Zagreb; Muzej grada Zagreba, Opatička 20
url: http://www.mgz.hr
Lutke, koje predstavljamo na izložbi - zijevalica, ginjol, marioneta i javanka, djela su izvanrednih studenata predškolskoga odgoja Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu. Na kolegiju Metodika likovne kulture jedan od zadataka bio je oblikovati ove četiri vrste lutaka. Saznanja i iskustva, koja su studenti stekli u oblikovanju lutaka, koristit će im u odgojno-obrazovnom radu s djecom rane i predškolske dobi.

Gledatelje izložbe zaokupit će bogatstvo izraza. Svaka je autorica izgradila svoj likovni svijet s vlastitim izražajnim, kreativnim i tehničkim mogućnostima. Kod nekih lutaka forma je blaga zakrivljenost nemirne, slikarski vrlo zaigrane površine. Kod drugih je forma snažnija i ima naglašene volumene smirenijih kromatskih vrijednosti.

Sadržajno obilje likova, ljudskih i životinjskih, rezultat je individualnog traganja i slobodnog odabira. Iako se neki ponavljaju (slon, čovjek, vještica, zmaj), svaki oslikava identitet oblikovatelja. Spoj različitih materijala (tkanina, kaširani papir, dugmad, plastika, komadi nakita, stiropor...) lutke čini bližima i prihvatljivijima djeci. Tkanina svojom podatnošću i animatorovim umijećem daje lutki onu životnost, koja je nedohvatljiva čvrstoj materiji, životnost koja je specifična za svijet lutaka. Izložbom želimo pokazati da lutke koje predstavljamo, osim odgojno-obrazovne uloge, imaju estetske i likovne vrijednosti. Luka Petrač

Također, u srijedu, 7. rujna,u 10 sati, u Muzeju grada Zagreba, pod vodstvom Ljubice Suturović i Arsena Ćosića održat će se 'Lutkarska radionica za djecu'. Ulaz je slobodan.