Preskočite na glavni sadržaj

Drugi Film Forum Zadar (23. - 30.8)

Drugi Film Forum Zadar (23. - 30.8)
Drugi Film Forum Zadar održat će se od 23. do 30. kolovoza 2011., a kako je najavljeno na konferenciji za novinare u Zadru, festival donosi mnoge filmske poslastice, premijere, svjetski poznate goste i popratne događaje.
vrijeme: 23.08.2011.
mjesto: London, UK
url: http://www.sothebys.com/



Festival otvara ovogodišnji canneski pobjednik, film Terrencea Malicka "Drvo života", a zatvara ga novi filmski hit Woodyja Allena "Ponoć u Parizu". Oba filma bit će prikazana izvan konkurencije, a ujedno su i hrvatske premijere.
 
U glavnom programu bit će prikazano deset filmova o globalnoj krizi koja se diljem svijeta odražava na različite načine. Među njima su film "Paper birds" španjolske redateljske zvijezde Emilia Aragona, "Le Havre" u režiji Akija Kaurismakija, "Loverboy" rumunjskog redatelja Catalina Mitulescua, "Lea i Darija" hrvatskog redatelja Branka Ivande i drugi.
 
U popratnom dijelu festivala bit će prikazano deset dokumentarnih filmova te mnogi kratki filmovi, a ovogodišnja novost je "Scream program", zamišljen kao koprodukcijski forum filmske industrije za žanrovski film u Europi. Bit će održana i dva popratna "Tribute programa" - "Tribute to Bigas Luna" i "Tribute to Amo Gitai".
 
"Zadovoljni smo prvim festivalom koji smo nazvali nultim. To je bilo pokretanje nečega novog, a sada smo u razdoblju sazrijevanja. Isprobavamo što publika voli i koje programe, uz glavni, voli pogledati. Želimo da Zadar postane mjesto u kojem će se okupljati struka - producenti, urednici i distributeri i dogovarati poslove", rekao je direktor tog festivala Sergej Stanojkovski.
 
Počasni savjetnik festivala je producent Branko Lustig, a osim njega, filmove će ocjenjivati direktorica velikog izraelskog festivala u Haifi Pnina Blayer, slavni japanski skladatelj Shigeru Umebayashi, poznat po glazbi koju sklada za redatelja Wonga Kara Waija, rumunjska glumica Anamaria Marinca te hrvatski predstavnici Dejan Šorak i Vanja Sviličić.
 
"Zadar ima sve preduvjete da postane svjetska lokacija za snimanje filmova. Grad samo treba osnovati filmsku komisiju koja bi trebala privući filmsku industriju da ovdje ostavlja novac", istaknuo je među ostalim na predstavljanju programa ovogodišnjega Film Forum Zadra poznati producent i dvostruki dobitnik Oscara Branko Lustig. (Izvor: Hina)