Preskočite na glavni sadržaj

Cinemaniac X – izložba u Puli

U izložbenim prostorima MMC-a Luka, Pula, otvorena je skupna izložba 'Cinemaniac X – 10 godina', koja obilježava deset godina realizacije projekta Cinemaniac u okviru popratnog programa na Festivalu igranog filma u Puli. U Cinemaniac su integrirane i dvije samostalne izložbe - Jagoda Kaloper: 'Žena u ogledalu' te Renata Poljak: 'Radovi 2000. – 2010.' Izložba se može pogledati do 5. kolovoza.
vrijeme: 17.07.2011.
mjesto: Lecce, Italy
url: http://www.trafik.hr/
Autorica koncepcije i kustosica: Branka Benčić

Izložba Cinemaniac nastala je iz želje za predstavljanjem inovacija iz svijeta umjetnosti i filma, radova koji nastaju na raskrižju tih umjetničkih medija. Ona je mjesto gdje se prezentira recentna hrvatska i međunarodna produkcija filmova umjetnika, umjetničkog videa, eksperimentalnoga i alternativnog filma te multimedijalnih instalacija, otkriva i artikulira baština alternativnog filma i predstavljaju umjetnici i radovi antologijskog značaja.


Deseto izdanje – Cinemaniac X zamišljen je kao dinamična retrospektiva malog formata koja okuplja neke od vrhunaca desetogodišnjeg kontinuiranog rada na području prezentacije suvremene audiovizualne umjetničke produkcije, kontekstualizacije i uspostavljanja procesa kuriranja pokretnih slika u kontekstu galerije. Iako blisko komunicira sa karakterom retrospektive, izložba ne predstavlja hommage samoj sebi, već autorefleksivnu gestu i posvetu filmu – odabirom radova koji se formiraju oko filmskih referenci i citata, filma kao dijela popularne kulture.

Uz Cinemaniac X u formatu samostalnih izlaganja predstavljen je rad Jagode Kaloper i Renate Poljak, umjetnica različitih generacija koje propituju teme konstitucije ženskog subjekta i pitanja identiteta. 'Žena u ogledalu' Jagode Kaloper autobiografski je filmski kolaž u kojem autorica kombinira isječke iz filmova u kojima je glumila šezdesetih i sedamdesetih godina. Video i fotografije Renate Poljak određuju sklopovi referenci na dinamiku moći i sukobe koji su i političke i osobne prirode, kojima autorica progovara o pripadanju kulturnom kontekstu, identitetu, dekodiranju iluzija. Samostalna izložba Renate Poljak 'U tri poglavlja' realizirana je u suradnji sa POU Poreč i Galerijom Rigo iz Novigrada.