Preskočite na glavni sadržaj

Return to Forever IV u Rovinju

Prvi Avantgarde Jazz Festival zatvorit će novi nastavak jednog od najznačajnijih sastava svih vremena – Return to Forever IV. Posljednji koncert u sklopu Avantgarde Jazz Festivala održat će se u nedjelju, 17. srpnja 2011. u dvorištu bivše Tvornice duhana Rovinj. 
vrijeme: 17.07.2011. u 21 sat
mjesto: Korcula, Croatia
url: http://www.avantgardejazzfestival.com
Uz sastav Milesa Davisa te Mahavishnu Orchestra i Weather Report, Return To Forever je bio jedan od najpoznatijih bendova fusion pokreta iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća. To je ujedno najpoznatiji sastav svestranog klavirista i skladatelja Chicka Coreae. Iako je nastao iz njegovog istoimenog latino-jazz benda u kojem su uz njega svirali saksofonist i flautist Joe Farrell, pjevačica Flora Purim, bubnjar Airto Moreira i basist Stanley Clarke, koji je početkom sedamdesetih snimio dva albuma, postava se ubrzo promijenila. Farrell, Flora Purim i Airto su napustili sastav, a pridružili su se gitarist Bill Connors i bubnjar Steve Gadd (prve snimke koje je sastav ostvario s Gaddom nikad nisu objavljene i u međuvremenu su izgubljene) kojeg je ubrzo zamijenio Lenny White. 
 
S tom postavom sastav je 1973. počeo nastupati i snimati. Donijelo je to i zaokret zvuku u pristupu, tada potpuno u stilu jazz-rocka -  žešće, glasnije, energičnije, s elementima funka, ali i dalje uz lijepe teme (originalne skladbe, uglavnom Chicka Coreae, ali ponekad i drugih članova) i virtuozne improvizacije svih članova sastava. Naime, Corea je uz koncertni i električni klavir počeo svirati sintisajzere, Clark je s kontrabasa prešao na električnu bas gitaru, a zvuk sastava znatno je oblikovala električna gitara. U drugoj godini djelovanja, nakon prvog albuma “Hymn of the Seventh Galaxy”, Connorsa je zamijenio Earl Klugh koji je sa sastavom nastupio na nekoliko koncerta, ali i on ga je brzo napustio, te se pridružio Di Meola s kojim se postava ustalila i djelovala još tri godine. U toj postavi bend je snimio albume “Romantic Warrior”, “Where Have I Known You Before” te “No Mistery” za koji je dobio nagradu Grammy u kategoriji najbolje jazz izvedbe sastava. No, sastav je poslije prošao kroz nove promjene članstva iako je Clarke uvijek ostao vjeran Coreain suradnik, glazba je doživljavala transformacije, ali niti jedna kasnija postava nije doživjela takvu popularnost.
 
Budući da se radi o sjajnim glazbenicima, poput Coreae svi spomenuti su nakon razlaza ostvarili uspješne samostalne karijere. Pod nazivom Return To Forever, ali s drugim članovima, Corea i Clarke su 1977. snimili studijski album “Musicmagic” te koncertni “Live”.
 
Return to Forever se nakratko okupio 1983., a ozbiljniji reunion, s Coreaom, Clarkeom, DiMeolom i Whiteom, ostvario je 2008. Od početka 2011. umjesto Di Meole sastavu su se pridružili cijenjeni gitarist Frank Gambale te legendarni violinist Jean-Luc Ponty, jedan od značajnijih protagonista žanra iz sedamdesetih, i sam vođa uglednog fusion banda. (Avantgarde Jazz Festival)