Preskočite na glavni sadržaj

41. varaždinske barokne večeri

41. varaždinske barokne večeri
Varaždinske barokne večeri ove će godine početi 23. rujna i trajat će do 4. listopada, a ljubiteljima klasične glazbe ponudit će bogat i iznimno kvalitetan program, istaknuto je na konferenciji za novinare. Ove godine će zemlja parter Varaždinskim baroknim večerima biti Poljska. Svečana dodjela nagrada
 
vrijeme: 23.09.2011.
mjesto: Sydney, Croatia
url: http://www.shortandsweet.org/
Na konferenciji je, osim ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri Davora Bobića, predstavnika Ministarstva kulture Srećka Šestana te predstavnika grada Varaždina i Varaždinske županije, Koncertnog ureda, Festivalskog vijeća VBV-a i Kluba mecena VBV-a, bio i poljski veleposlanik u Hrvatskoj Wieslaw Tarka. Upravo će Poljska ove godine biti zemlja parter Varaždinskim baroknim večerima.
 
Zadovoljstvo je biti partner tako uglednog festivala, istaknuo je poljski veleposlanik Wieslaw Tarka, dodajući da će ove godine na njemu nastupiti najreprezentativniji izvođači barokne glazbe u Poljskoj: vroclavski Barokni orkestar i Filharmonijski zbor te Poljski orkestar 18. stoljeća iz Krakova.
 
Osim glazbenika iz Poljske, na 41. varaždinskim baroknim večerima nastupit će i drugi vrhunski hrvatski i svjetski solisti i ansambli, rekao je ravnatelj Bobić i pritom istaknuo kostimirani barokni ansambl "Marquise" iz Budimpešte, Hrvatski barokni ansambl, Višeslava Jaklina, Nataliju Imbrišak, "Re Baroque" iz Stockholma, Venecijanski barokni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Zbor sv. Viktorina iz Slovenije i "The King's Consort" iz Londona.
 
Varaždinske barokne večeri nemaju samo nacionalnu važnost, nego pridonose internacionalizaciji i jačanju suradnje zemalja Europske unije, istaknuo je ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture Srećko Šestan te dodao da ministarstvo podupire 'disperziju programa' tih večeri.
 
Naime, osim u Varaždinu i Trakošćanu, koncerti će se ove godine održati i u Varaždinskim Toplicama, Krapini, Križevcima, Ludbregu, Belcu i Prelogu te u Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Slovačkoj i Bosni i Hercegovini.
 
U sklopu Varaždinskih baroknih večeri održat će se i mnogi popratni programi, od izložbe cvijeća, natjecanja u uređenju izloga, glazbenih radionica i seminara, a pretposljednjeg dana tradicionalno će biti dodijeljene nagrade najboljim izvođačima.
 
Ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik rekao je kako su skupine gostiju iz inozemstva već rezervirale ulaznice za neke koncerte. Dodao je da će ove godine u prodaji biti i ulaznice za svečano otvorenje 41. varaždinskih baroknih večeri, a mogu se rezervirati preko interneta na stranicama varaždinskoga Koncertnog ureda na kojima se može naći više informacija o festivalu i izvođačima. (Hina)