Preskočite na glavni sadržaj

Arhitektonski vodič Zagreba 1898. – 2010.

Arhitektonski vodič Zagreba, autora Aleksandra Lasla, izdanje Društva arhitekata Zagreba i Arhiteksta, prvi je takav gradski vodič Zagreba, namijenjen kako stručnoj tako i općoj javnosti, kojim je obuhvaćeno razdoblje gradnje od 1898.-2010. s predstavljenih dvjestotinjak najznačajnijih objekata.
 
vrijeme: 01.07.2011.
mjesto: Zagrebm, Croatia
url: http://eggseggseggs.info/

 
Besprijekorno nudeći vrhunsku selekciju arhitektonskih objekata žudnje Vodič se koristi glatko, u hodu,  po jedinicama numeriranim kronološkim redom za povjesničare arhitekture, ili po jedinicama razvrstanim teritororijalnim ključem u odgovarajućim kartografskim sekcijama, za namjerne flaneure. Za dodatno znanstveno pretraživanje vodiča priložen je autorski indeks s referencama.  Čak i za one koji nikad ne bi priznali nezainteresiranost za arhitekturu, Vodič sadrži savršenu dozu žutila i otkriva zakulisne priče tolikih gradskih arhitektonskih podviga na području ne-sve-poznatog koje čine urbani i kulturni identitet Zagreba.  Jeste li možda znali u kojoj je kući odsjela otmjena diva Josephine Baker ili čak štoviše sam Frank Lloyd Wright?

Aleksandar Laslo, istaknuti kritičar i teoretičar arhitekture, autor je prvog arhitektonskog vodiča Zagrebom koji kroz redakcijsku selekciju 187 građevina podupire tezu o kontinuitetu zagrebačkog modernizma.  Postojanost zagrebačke moderne duge 111 godina, autorovim riječima 'magično-mistična brojka' razdoblja nastala je slučajnim 'stjecajem okolnosti inkubacije i fermenatacije publikacije', započinje manifestnom izložbom Hrvatskog salona u netom dovršenoj zgradi Umjetničkog paviljona 1898.,  a završava recentnim primjerima suvremene arhitekture poput  Muzeja suvremene umjetnosti  u Novom Zagrebu.

Friedrich Achleitner, austrijski pjesnik i kritičar arhitekture, te uz Lasla, Veru Grimmer i Maroja Mrduljaša jedan od tekstopisaca Vodiča, posebnost zagrebačkog arhitektonskog modernizma pronalazi u slobodnijoj, 'opuštenijoj' interpretaciji modernističkih načela u prostornim okvirima arhitektonske produkcije grada Zagreba.

Ortodoksna, funkcionalistička i racionalistička moderna kao 'čista doktrina' u zagrebačkoj kulturnoj klimi nije imala puno sljedbenika -  cijenile su se prostorne i osjetilne kvalitete,  gajio kontekstualni senzibilitet prema zatečenoj strukturi,  uz uvažavanje i reinterpretaciju oblikovnih karakteristika regionalnih elemenata.  Nadalje,  modernistička arhitektura u gradu Zagrebu predstavlja jedan posve prirodan element urbanog prostora, i to u tako zgusnutoj formi, da bi se gotovo moglo govoriti o anonimnoj, sveobuhvatnoj arhitekturi moderne. Razina superiornosti zagrebačkog tlocrta postignuta u poslijeratnom periodu djelovanja arhitekata školovanih u legendarnoj Iblerovoj školi poput Galića, Haberlea, Nikišića, Kučana, Dragomanovića, Ostrogovića ili Vitića, bila je nedostižna čak i u  snažnijim metropolama regije poput Beča.

I danas zagrebački arhitektonski modernizam dokazuje svoju postojanost, nastavljajući se na ranofunkcionalistička načela logičnosti i praktičnosti, koji je postavio Viktor Kovačić u davnome programatskom tekstu 'Moderna arhitektura'. Premda je ponekad gubio na jasnoći i oštrini nekad čvrsto postavljenih standarda i strukovne odgovornosti, prolazeći kroz razdoblja dominacije kasnog funkcionalizma i postmoderne, zatim kroz epizode turbulencija suvremenog tranzicijskog građenja, nit nikada nije prekinuta. Upravo na stranicama Vodiča to mogu posvjedočiti primjeri koji nastavljaju tradiciju permanentnog obnavljanja zagrebačke modernističke misli, u nedavnim arhitektonskim poduhvatima poput ustanove za hitnu medicinsku pomoć u Heinzlovoj ulici i poslovne zgrade Spectator na Radničkoj cesti. (Izvor: DAZ)

Mala enciklopedija zagrebačke arhitekture 20. stoljeća (Vjesnik)