Preskočite na glavni sadržaj

'Croatia rediviva' 6. i 7. kolovoza na Braču

U Selcima na otoku Braču 6. i 7. kolovoza održat će se 21. svehrvatska pjesnička manifestacija Croatia rediviva, priopćili su organizatori.
 
vrijeme: 06.08.2011.
mjesto: UK
url: http://www.timesonline.co.uk/
Prvoga dana manifestacije pjesnici će čitati pjesme po vlastitu izboru. Najuspješnijem će biti dodijeljen Maslinov vijenac, a njegove će pjesme biti uvrštene u knjigu 'Maslinov vijenac', koja se objavljuje svakih pet godina.
Publici će se prvi predstaviti prošlogodišnji dobitnik Maslinova vijenca Zoran Kršul, nakon otkrivanja njegove ploče na Zidu od poezije.
 
U stanci će nastupiti kantautorica Lidija Bajuk, a uoči manifestacije visoki predstavnici RH i Slovačke na glavnom će gradskom trgu otkriti spomen-ploču slovačkom književniku Martinu Kukučinu (alijas dr. Matej Bencur), koji je 13 godina živio i radio u Selcima, a u povodu 150. godišnjice njegova rođenja.
 
Drugoga će dana četvrto izdanje 'Maslinova vijenca' predstaviti akademici Radoslav Katičić i Tonko Maroević te utemeljitelj manifestacije Drago Štambuk, dok će posljednjih pet dobitnika nagrade govoriti svoju poeziju.
 
Manifestacijom se obilježava dan paljenja Selaca 9. kolovoza 1943., kada je talijanska okupacijska vojska uz Selca spalila još šest bračkih mjesta: Novo Selo, Gornji Humac, Pražnicu, Pučišća, Dračevicu i Bol.
 
Manifestaciju Croatia rediviva utemeljio je 1991. Drago Štambuk gradeći je na ideji trojstvenosti i koineizacije hrvatskoga jezika. Organizatori manifestacije su Udruga Croatia rediviva, Općina Selca, KUD Hrvatski sastanak i Društvo hrvatskih književnika, a jednom od pjesnika (iz svih triju hrvatskih književnih idioma: ča, kaj, što) dodjeljuje se Maslinov vijenac te on tako postaje poeta oliveatus. (Hina)