Preskočite na glavni sadržaj

Budimpešta: Konferencija o europskoj jezičnoj raznolikosti

META-FORUM 2011, međunarodna konferencija o razvijenim tehnologijama za višejezično europsko informacijsko društvo, održat će se od 27. do 28. lipnja u Budimpešti, a raspravljat će se o budućnosti europskih jezika i konkurentnosti europskoga industrijskoga sektora u području tehnološkoga razvoja, te o jezičnotehnološkim aplikacijama koje bi trebale promijeniti svakodnevni rad i život u europskim zemljama.
 
vrijeme: 27.06.2011.
mjesto: Budimpešta, Mađarska
url: http://www.meta-net.eu/events/meta-forum-2011
Kako je priopćeno iz Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, glavna tema META-FORUM-a 2011 bit će prilagodba europskih jezika digitalnom dobu te poduzimanje koordinirane akcije kako bi se prevladao tehnološki jaz između 'velikih' i 'malih' europskih jezika, koji su 'dragocjena sastavnica europske kulturne baštine i kao takvi zaslužuju biti spremni za budućnost'.
 
Kao jedno od rješenja razmatrat će se poboljšanje strojnog prevođenja koje bi smanjilo troškove prevođenja i sačuvalo jezičnu raznolikost, u situaciji kada Europska unija koristi 23 službena jezika, a s regionalnim jezicima, govori se oko 60 različitih jezika.
 
Time bi se omogućio pristup obavijestima na svim jezicima, kao nužan uvjet za pospješivanje cirkulacije proizvoda i usluga, te kako bi se ubrzala uspostava cjelovitoga i jedinstvenoga digitalnog tržišta u Europi.
 
Na META-FORUM pozvani su predavači Thomas Hofmann iz Googlea Europe i Bran Boguraev iz IBM-a SAD, koji će podnijeti izvješće o tehnološkom napretku i planovima u velikim međunarodnim korporacijama. Neki od glavnih europskih jezičnotehnoloških znanstvenika sažeto će prikazati trenutačno stanje stvari, objaviti nove istraživačke proboje i predočiti publici uspješne rezultate europskih istraživanja. Predstavnici velikih korisnika jezičnih tehnologija i usluga prevođenja – Europska komisija te korporacije Daimler i Vodafone – govorit će o prednostima jezičnotehnoloških aplikacija.
 
Skup organizira META-NET, mreža izvrsnosti koja se sastoji od 47 istraživačkih centara iz 31 zemlje, a financijski ju podupire Europska komisija. META-NET je usmjeren na stvaranje 'višejezičnoga europskoga tehnološkoga saveza' ujedinjavanjem istraživača i tehnologa, pružatelja i korisnika jezičnotehnoloških usluga u koordinirani zajednički europski istraživački i inovacijski program.
 
META-NET čine četiri velika projekta koje podupire Europska komisija: T4ME, METANET4U, METANORD i CESAR. Jedini je partner iz Republike Hrvatske u projektu CESAR tim istraživača s Filozofskoga fakulteta Sveučilista u Zagrebu, pod vodstvom prof. dr. Marka Tadića. (Hina)