Preskočite na glavni sadržaj

Produžena izložba Ive Kerdića

Izložba 'Ivo Kerdić, o 130. obljetnici rođenja kipara.', otvorena u svibnju u Modernoj galeriji, produžena je do 10. srpnja.
vrijeme: 19.05.2011.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.oris.hr/
Ivo Kerdić (19. 05. 1881 - 27.10. 1953) veliki je hrvatski kipar i još veći medaljer koji je u umjetničkoj grani sitne plastike dosegnuo do vrhunca metijerskog i kreativnog stvaralaštva. Osim memorijalnog karaktera, izložba ima i obilježja 'otkrića'. Namjera nam je javnosti pokazati brojna vrsna djela iz vrlo plodnog opusa majstora koji se čuvaju u fundusu Moderne galerije. Obljetnica kiparova rođenja prilika je da na svjetlo dana i pred oči publike iznesemo 'skriveno blag' i skrenemo pozornost stručne javnosti na Kerdićevo osebujno stvaralaštvo.

Uz malobrojne skulpture, većina radova su njegova medaljerska ostvarenja. Ta su djela zasigurno povjesnica ili analogija 'u malom' zagrebačkog i hrvatskog javnog života i njegovih najznačajnijih protagonista. Izložba će ujedno dati uvid u opseg i značaj Kerdićeva stvaralaštva tijekom pola stoljeća plodnog rada. U fundusu oderne galerije nalazi se 625 njegovih medaljerskih ostvarenja: medalja, plaketa, znački, odlikovanja, kovanica -  nastalih u razdoblju od 1905. do 1953. godine, odnosno više od 170 tema.