Preskočite na glavni sadržaj

Rijeka: izložba fotografija 'Tension field'

Rijeka: izložba fotografija 'Tension field'
U petak, 17. lipnja, u 20 sati, u Malom salonu u Rijeci, u sklopu manifestacije Rijeka Foto Festival, otvara se skupna izložba 'Tension field: Graz - Ljubljana - Košice - Novi Sad - Rijeka - Skopje', na kojoj sudjeluju Ivan Blažev, Ranko Dokmanović, G.R.A.M., Christoph Grill, Tomaš Agat Blonski, Vlado Elias, Robert Jankuloski, Daniel Kariko, Damjan Kocjančič, Jelena Kovačević-Vorgučin, Damir Krizmanić - Kriza, Jože Suhadolnik i Goran Škofić. Izložba je otvorena do 30. srpnja.
vrijeme: 17.06.2011. 20,00
mjesto: Ludbreg, Croatia
url: http://www.tz-ludbreg.hr/en/index.asp
Zadatak Tension Field projekta jest istražiti i zajedničkom izložbom pokazati situacije unutar različitih konteksta 5 partnerskih gradova: Graza, Ljubljane, Bratislave, Novog Sada i Rijeke.

Projekt se bavi temom razvoja fotografije u proteklih 30 godina na području srednje i istočne Evrope. U većini evropskih gradova su nakon drugog svjetskog rata nicali foto-klubovi, cvjetali nekoliko desetljeća, a u osamdesetima se u pravilu ugasili. Nakon toga su se ponegdje osnovali centri za fotografiju, no u većini sredina do toga nije došlo. Institucionalni razvoj, kad je riječ o fotografiji, u srednjoj i istočnoj Evropi nije kompenzirao nestanak foto-amaterizma, niti je bitno podržao razvitak fotografije koja se dalje, prepuštena sebi samoj, razvijala unutar likovnih scena.

Devedesete su na tom polju donijele promjene. Fotografija se kao medij etablirala na svjetskoj razini i postajala sve popularnija zahvaljujući širokoj primjeni digitalne tehnologije.

Rijeka Foto Festival, u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u suradnji s Muzejom grada Rijeke, ove godine predstavlja atraktivni fotografski izložbeni program te ciklus predavanja o fotografiji – Foto forum. Festival se otvorio u Muzeju grada Rijeke, u utorak 14. lipnja, izložbom Ervina Debeuca - Fotografije iz fundusa Muzeja grada Rijeke,  a 17. i 18. lipnja u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke od 10 – 19 sati, započeo je FOTO FORUM vezano uz teme: pejzažna fotografija, razvoj fotografije od osamdesetih do danas u prostoru Srednje i Jugoistočne Europe.