Preskočite na glavni sadržaj

Skulpture Marine Orlić u Omišlju

Danas, 13. lipnja, u 20 sati, u Galerija Lapidarij u Omišlju, otvara se izložba skulptura istraske umjetnice Marine Orlić pod nazivom' Rezovi i cjeline'. Izložba je otvorena do 28. lipnja.
vrijeme: 13.06.2011. 20,00
mjesto: Leipzig, Germany
url: http://www.leipziger-messe.de/
Najupečatljiviji dio stvaralaštva Marine Orlić onaj je na području kiparstva, gdje se, jedan za drugim, smjenjuju novi i uvijek intrigantni autorski ciklusi, uvijek s nekim novim kiparskim razmišljanjima. Ciklusi su to u kojima uglavnom dominira čista i jednostavna terakota, autoričin omiljeni medij, koji joj omogućuje da svaki puta majstorski u svojim radovima ostvari suvremeno koncipirani spoj tradicionalnog i današnjeg likovnog pristupa. Pristupa u svom polazištu utemeljenog na gradnji figurativno čitljivih oblika, koje umjetnica dalje autorski interpretira kao uzbudljivo međusobno vizualno usuglašavanje punina i šupljina, odnosno volumena i prostora.


U njezinu najnovijem ciklusu 'Rezovi i cjeline' upravo su ti odnosi i glavna tema njezinih kiparskih promišljanja, pri čemu joj je najintrigantnija problematika ona specifična 'pneumatika' napetog volumena, koja se može osjetiti kao rezultat stiješnjenosti unutrašnjeg prostora, a što uzrokuje pulsiranje ispod naizgled mirne epiderme. Zato autorica uvodi rezove, kao mjesta 'ispuha' pritiska pred prsnućem. Pojavljuju se oni na neuobičajenim, ali istodobno i logički funkcionalnim mjestima, izdvajajući i ističući detalje iz cjeline, dajući na taj način cijeloj kompoziciji s jedne strane dojam konstruktivnosti, a s druge notu nadrealnosti i s tim u vezi likovne duhovitosti . Višnja Slavica Gabout  

Marina Orlić,1958. samostalna je umjetnica koja se profesionalno bavi keramikom, skulpturom i slikarstvom. Studirala je povijest umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2003.do 2006. bila je asistentica u kiparskoj radionici akademskog kipara Korbiniana Hubera u Regensburgu ( Njemačka), radeći u kamenu i drvu.  Godine 2007. radila je kao stručna suradnica na restauratorskim radovima na ostacima povijesne žbuke i zidnih slika u crkvici Sv. Stjepana u Peroju (12. st.), a 2008. g. na ostacima povijesne žbuke i zidnih slika na 2.katu palače Bettica u Vodnjanu (16. st.) i zidnim slikama u zgradi Zavičajnog muzeja Poreštine (19.st.). Godine 2009/2010. bila je stručna suradnica u eksperimentu oblikovanja i paljenja keramike u sklopu  doktorske dizertacije 'Tehnologija neolitske keramike južne Istre' dipl.arh. Romualda Zlatunića, višeg kustosa Arheološkog muzeja Istre u Puli.Članica je HDLU-a, HZSU-a i ULUPUH-a.. Od svibnja 2009. dopredsjednica je HDLU Istre.Radovi joj se nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama. Autorica živi i djeluje u Puli.