Preskočite na glavni sadržaj

Igor Rončević u Galeriji Forum

U Galeriji Forum, u četvrtak, 9. lipnja s početkom u 20 sati, otvara se samostalna izložba slika Igora Rončevića. Izložba ostaje otvorena do 5. srpnja.
vrijeme: 09.06.2011. 20,00
mjesto: Tokamachi, Japan
url: http://www.kic.hr
Igor Rončević, slikar srednje generacije svojim je stvaralaštvom proširio obzor suvremenog hrvatskog slikarstva i time učvrstio svoju poziciju osebujnog i iznimno kultiviranog slikara. Već je početkom 80 - tih godina bila prepoznatljiva ta njegova autorska specifičnost koju je kritika prepoznala i apostrofirala kao novu likovnu vrijednost u suvremenom likovnom multimedijalnom kontekstu.
 
Slikar izrazito kolorističkog ishodišta, Igor Rončević stvarao je svoj likovni izraz upravo na tim premisama produbljujući ga kroz intrigantne tematske cjeline uvijek novim likovnim vrijednostima.

Te se značajke prepoznaju i u ovom novom ciklusu slika nastalom u prošloj 2010. godini u kojemu je naročito izraženo autorovo specifično istraživanje boje kojim je i stvorio ovu koloristički inventivnu tematsku cjelinu.

Igor Rončević rođen je 1951. u Zadru.1971 g. Upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje 1976 diplomira u klasi prof. Šime Perića. Od 1979 do 1981 g. suradnik je Majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera. Stipendiju francuske vlade koristi u Parizu 1981/ 82. na Académie des Beaux-Arts.

U više navrata odlazi na studijska putovanja, te posjećuje Italiju, Njemačku i USA. Po završenu školovanju postaje član Zajednice umjetnika Hrvatske. Pedagoškom djelatnošću bavi se od 1996 g. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je redovni profesor na slikarskom odsjeku i Poslijediplomskom doktorskom studiju likovne umjetnosti. Samostalno izlaže od 1976 g. Sudjelovao je na pedesetak samostalnih izložbi i stotinjak skupnih. 2006. u izdanju 'Mete' tiskana je monografija Igor Rončević.