Preskočite na glavni sadržaj

Baletna trupa Croatia i Vesela udovica

U ponedjeljak, 13. lipnja, u 19 sati, u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec, Baletna trupa Croatia izvest će 'Veselu udovicu' F. Lehara, balet u tri slike, u okviru ciklusa Glazbeni prsten Zagrebačke županije Koncertne direkcije Zagreb, a u suradnji s POU Vrbovec.
vrijeme: 13.06.2011. 19 sati
mjesto: New York, USA
url: http://www.gallerymc.org/
BALETNA TRUPA CROATIA                  

VESELA UDOVICA – F. LEHÀR


Hanna Glawari, bogata udovica            SAULE ASHIMOVA
Princ Danilo                                       SILVIU TANASE
Valencienne,  supruga veleposlanika    MIRNA SPORIŠ
Baron Zeta, veleposlanik Marsovije       ARCADIE BELENCO
Vikont Camille de Rossillon                SVEN COPONY
Ađutant                                             ANDRIJA PALADA

Gosti na Balu                        

ILINCA BARBU MOGA
MIRUNA MICIU
EMILIJA SORIĆ
SIMONA UNTERAJTER
GEORGE BALDOVIN
DAN BOERU
SINIŠA BOSNAR
OVIDIU MUSCALU

Sluškinje                         

MAJA BABAC
DUNJA NOVKOVIĆ

OPERNI SOLISTI:

Hanna Glawari                    ANDREJA KOVAČIĆ
Princ Danilo                        RONALD BRAUS        
       

Balet u III slike        

Koreografija: SONJA KASTL
Kostimografija i scenografija: fundus HNK u Zagrebu i Baletne trupe Croatia

Hanna Glawari, bogata udovica            
Princ Danilo, prijestolonasljednik                     
Valencienne,  supruga veleposlanika            
Vikont Camille de Rossillon    
Baron Mirko Zeta, veleposlanik Marsovije            
Ađutant Njegoš                        
            ******************************
Gosti na Balu i CAN-CAN djevojke        Ansambl Baleta HNK u Zagrebu
                 
I slika: VELEPOSLANSTVO MARSOVIJE
U Parizu u veleposlanstvu Marsovije, imaginarne istočnoeuropske države koja je u teškim dugovima, očekuje se dolazak prekrasne Hanne, bogate udovice. Kao vrlo mladoj djevojci udvarao joj je Princ Danilo, no ona se ipak udaje za starog milijardera koji joj po svojoj smrti ostavlja ogromno nasljedstvo. Njezin brak s Danilom spasio bi Marsoviju. Veleposlanikova supruga, vrckava Valencienne, uz starijeg supruga ima i mladog prijatelja Vikonta Rossillona koji joj ispiše ljubavnu poruku na lepezi. Pri prvom susretu s Hannom, Danilo se prisjeća njihove nekadašnje ljubavi. Iz sanjarenja ga prene njezin dolazak s drugim kavalirima, te uvrijeđen što se udala za drugoga odbija s njom plesati. Na balu svi plešu, pa Danilo ipak poziva Hannu na ples.

II slika: VRT VELEPOSLANSTVA
U vrtu veleposlanstva zabavljaju se gosti uz narodne plesove. Valencienne i Vikont Rossillon potajno se sastaju u vrtu, ali se pojavi veleposlanik koji se i dalje nada braku između Hanne i Danila. Nakon što Hanna, da bi spasila Valencienne, preuzme njezino mjesto uz Rossillona i lepezu koju je on ispisao za Valencienne, Danilo uvrijeđen odlazi u noćni klub Maxim.

III slika: HANNINA KUĆA
Hanna uređuje svoju vilu kao noćni klub Maxim i nada se Danilovu dolasku. Po njega odlazi Ađutant i dovodi ga na zabavu kod Hanne. Can-Can djevojke zabavljaju goste i nakon što Valencienne prizna Danilu da je sporna lepeza njezina, Danilo zaprosi Hannu i dugovi Marsovije su riješeni.   


Baletnu trupu Croatia 1994. godine osnovao je Svebor Sečak, prvak Baleta HNK u Zagrebu s ciljem promoviranja baletne umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu. Trupa je sastavljena od profesionalnih plesača Baleta HNK koji u njoj djeluju u svoje slobodno vrijeme.  
Baletna trupa Croatia sa svojim je predstavama (Ples Kadeta (J. Strauss ml.), Giselle II čin (A. Adam), Baletna večer, Licitarsko srce (K. Baranovic), Vesela udovica (F. Lehar), Hamlet (P.I. Čajkovski ), Caligula (A. Hačaturjan), te Peti instrument na glazbu Cossetta, Josipovića, Njirića, Piazzole i Ruždjaka, uz pratnju Kvarteta Rucner) izvela preko 250 gostovanja u Hrvatskoj, a gostovala je i na prestižnim scenama i festivalima diljem svijeta: Milenijska kupola, London (2000.), Royal Opera House Covent Garden, London (2001. i 2002.), Jerash festival - Jordan (2002.), National Arts Festival - Južnoafrička Republika (2003. i 2004.), EXPO, Japan (2005.), Sadler´s Wells, London (2005. i 2007.), 43. Medunarodni festival,  Hammamet, Tunis, Međunarodni forum nezavisnih kazališnih skupina, Aleksandrija, Egipat, Shakespeare Festival, Gyula, Madarska, Herceg novi, Tivat, Crna Gora, Otok Bermuda, 15. Međunarodni festival plesa, Maracaibo, Venezuela, Short and Sweet Festival, Sydney, Australija, te s Madrid Balletom u Meksiku na EXPO-u u Guanajuatu s koprodukcijskom predstavom Legenda o Orašaru P. I. Čajkovskog.