Preskočite na glavni sadržaj

Nedjeljom u Bajsiću

Završni koncert druge sezone koncerata 'Nedjeljom u Bajsiću' održat će se u nedjelju, 5. lipnja, kada će biti predstavljene dvije istaknute hrvatske skladateljice: Olja Jelaska i Sanja Drakulić. Koncerti u organizaciji Glazbenog programa HR i Glazbene proizvodnje u Studiju Bajsić na Prisavlju ostvareni su u formatu kombinacije s emisijom uživo, odnosno uz razgovore s umjetnicima.
vrijeme: 05.06.2011.
mjesto: Copenhagen, Denmark
url: http://badco.hr/

Simfonijski orkestar HRT
Mladen Tarbuk, dirigent
Tanara Coha Mandić, flauta


 

Program:

Olja Jelaska: Pjesma o valovima, za alt flautu i gudače
Sanja Drakulić: Licem u lice, za gudače
Antonin Dvořák: Serenada u E-duru   

Splitska skladateljica Olja Jelaska diplomirala je u Zagrebu glazbenu teoriju i kompoziciju, a usavršavala se u Bialystoku i Darmstadtu.  Njezin diplomski rad, komorna opera "Komorni trio" praizvedena je u HNK-u Split, a poslije je to djelo uvršeno u program MBZ-a. Dobitnica je mnogih uglednih nagrada (Rektorova, HGZ-a, Slavenski) za svoje stvaralaštvo, a najčešći poticaj za nova djela stižu od samih glazbenika. Predaje na Umjetničkoj akademiji u Splitu, ali joj se djela uglavnom (pra)izvode izvan rodnoga grada. Za sezonu Varaždinskog komornog orkestra napisala je Pjesmu o valovima koju je uz taj orkestar prije dvije godine praizveo flautist Dani Bošnjak, pod vodstvom Berislava Šipuša.
"Iako izgledom i zvukom skladba stvara dojam vraćanja unatrag, a glazbeni idiomi prizivaju neka prošla vremena, duh traganja za glazbenom istinom bio je jači, a autorica je i u ovoj skladbi ustupila svoje mjesto tom neumornom tragatelju. I bez obzira na primisli koje kao sjenka mogu pratiti skladbu – taj duh koji je u ovoj skladbi predstavljen u alt-flauti – neumorno i beskompromisno  slijedi tanani trag intuicije i ploveći tim beskrajem pokušava izmaknuti poljima koja su usmjerena drugačije. Naslov skladbe samo je površinska slika – poput života u kojemu se najvažnije stvari događaju daleko od naše svakodnevice, kao što morske struje pri dnu određuju kretanje valova i gibanje mora na površini", piše skladateljica.

 
Sanja Drakulić rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala studij glasovira i studirala kompoziciju, a usavršavala se u Parizu i Beču. Doktorat iz kompozicije postiže u Moskvi gdje je studirala i orgulje i muzikologiju. Dobitnica je prve nagrade sveruskog natjecanja za mlade skladatelje, djela joj izvode priznati svjetski solisti, ansambli i orkestri diljem svijeta, a osobito na međunarodnim festivalima suvremene glazbe. Kao pijanistica nastupala je po Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, uglavnom izvodeći vlastite skladbe. Bila je programska voditeljica Međunarodne glazbene tribine u Puli. Predaje na Pedagoškom fakultetu u Osijeku.
Na ovogodišnjem MBZ-u upravo je u Osijeku s uspjehom praizvedena njezina (prva) opera Kraljevi i konjušari, na libreto Mire Gavrana. A prije četiri godine na MBZ-u švedski ansambl Camerata Nordica praizveo je njezinu skladbu Licem u lice o kojoj kaže da je "jednostavačna skladba za gudački orkestar. Karakterističan je broj devet. Skladbu čini devet prizora ili izraza, upotrijebljen je ljestvični niz od devet tonova, pojavljuje se deveteroglasje itd. Skladba odražava susret dvaju lica. Lica su razna i promjenjiva izraza."  

Češki romantičar Antonin Dvořák napisao je Serenadu za gudače u E-duru u desetak dana, u svibnju 1875. godine. Bila mu je to uspješna godina u kojoj su nastale Peta simfonija i opera Vanda te druge uspješne skladbe. Serenada u E-duru ima osnovni vedri ugođaj, a "opća neposrednost glazbenog izraza, bogatstvo boja, zanimljivost, napetost i iskonska izražajna vitalnost sloga bitne su značajke toga djela" koje zauzima važno mjesto u koncertnome repertoaru.

Tamara Coha Mandić rođena je u Zagrebu gdje je završila srednjoškolsko obrazovanje, a diplomirala je na Ljubljanskoj akademiji za glazbu, te se usavršavala u Njemačkoj. Zaposlena je u SO HRT-a kao solistica, a uz svoj je orkestar praizvela za nju napisan Koncert za flautu Mladena Tarbuka. Uz to je djelo na njezinu nosaču zvuka zabilježena i snimka Koncerta za flautu i orkestar Rudolfa Matza. Zajedno s harfisticom Dianom Grubišić Ćiković često nastupa u posebnom duu  izvodeći rado hrvatske skladatelje, a snimke su im objavljene na CD-u "Slow motion".  Kao solistica Tamara Coha Mandić nastupala je s hrvatskim orkestrima surađujući s našim ponajboljim dirigentima. Umjetnica je za Hrvatski radio snimila mnoga solistička i komorna djela.
 
Simfonijski orkestar HRT-a ove sezone slavi 80-tu obljetnicu djelovanja koja je proslavljena posebnim koncertom u studenom 2010. Bila je to prigoda za posebnu monografiju o radu orkestra uz objavljivanje posebnog dvostrukog nosača zvuka sa snimkama ostvarenima tijekom uspješne povijesti ansambla.

Dirigent i skladatelj Mladen Tarbuk vezan je za SO HRT-a od 2000. godine, a u tom je razdoblju kao prvi dirigent posvećivao pozornost snimanju hrvatske glazbene baštine i suvremenih djela.  
Dobitnik je mnogih međunarodnih i hrvatskih nagrada za kompoziciju i dirigiranje, nastupao je diljem svijeta s poznatim simfonijskim orkestrima i opernim ansamblima, a kompozicije su mu izvođene na najuglednijim europskim festivalima suvremene glazbe. Bio je stalni gost-dirigent u Njemačkoj operi na Rajni u Düsseldorfu i Duisburgu (2004.-2009.), dok je 2002.-2005. bio intendant HNK-a u Zagrebu. Redoviti je profesor za kompoziciju i orkestar na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Iva Lovrec Štefanović


Ulaz na koncert je slobodan, uz najavu na telefon 060/506-606, a može se pratiti izravno na Trećem programu HR-a, te odloženo na stranici  http://rnz.hrt.hr/ sve do nedjelje 12. lipnja.
Urednica i voditeljica je Iva Lovrec Štefanović.

Snimku koncerta možete preslušati na http://rnz.hrt.hr/index.php do iduće nedjelje.
 
www.hrt.hr