Preskočite na glavni sadržaj

Izložba povodom 100. obljetnice rođenja Grigora Viteza

U Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' u Koprivnici, od 1. do 12. lipnja, otvorena je izložba ilustracija na naslovnicama knjiga i slikovnica za djecu, povodom 100. obljetnice rođenja Grigora Viteza.
vrijeme: 01.06.2011.
mjesto: Chicago, USA
url: www.dcatheater.org/intime
Izložba je organizirana povodom 100. obljetnice rođenja jednog od najvećih hrvatskih književnika za djecu, Grigora Viteza.  Predstavlja 28 hrvatskih ilustratora koji su dobitnici nagrade 'Grigor Vitez' od 1967. godine, kada je ova hrvatska nagrada utemeljena, do danas.

'Tradicija ilustrirane knjige u Hrvatskoj bogata je i duga. Počinje prvim srednjovjekovnim iluminiranim rukopisima i razvija se primjenom tiskarskoga stroja, sve do prve generacije moderne ilustracije. U njoj, te u opremi knjiga, okušali su se gotovo svi značajni slikari druge polovice XIX. i prve polovice XX. stoljeća. Nabrojimo najpoznatije: Ferdo Quiquerez, Nikola Mašić, Bela Čikoš Sesija, Emanuel Vidović, Mirko Rački, Tomislav Krizman, Miroslav Kraljević, Vladimir Becić, Ljubo Babić, Ivo Tijardović, Marijan Trepše, Jerolim Miše, Vladimir Filakovac, Anka Krizmanić, Sava Šumanović, Vilko Gecan, Milivoj Uzelac, Franjo Maixner - sve do Andrije Maurovića i Vladimira Kirina, od kojih je prvi najpoznatiji kao autor stripova, a drugi je bio izuzetno posvećen ilustraciji.

Ilustracije za djecu u hrvatskim dječjim knjigama javljaju se od njihovih početaka. Tako 1527. godine u venecijanskoj tiskari izlazi prva hrvatska početnica, i to na glagoljici, bogato ilustrirana rukom neznanog autora. Objavio ju je vjerojatno pop Pavao Modrušanin iz Senja. Već u Mlaissem Robinzonu Joachima Campea u prijevodu Antuna Vranića iz 1796. godine u nakladi Novoselske tiskare nalazimo drvorez domaćega majstora obojen rukom. Autori ilustracija dugo su bili anonimni...
Važnost Nagrade 'Grigor Vitez'  je višestruka. To je već istaknuto u namjeri ove najstarije hrvatske nagrade za dječju knjigu, osnovane davne 1967. godine (osnivač Savez ONO-a Hrvatske) kao 'poticaj k podizanju kvalitete sadržaja u knjigama za najmlađe'. Dakle ne samo praćenje, akceptiranje određenih kvaliteta, nego i njihovo (neposredno) podupiranje stvaranjem uvjeta koji ih omogućuju. Stoga nećemo pogriješiti ako ustvrdimo da je cijelom procesu ozbiljnijega shvaćanja ilustracije (koji još nije gotov!) u četrdeset godina svoga postojanja uvelike pridonijela i Nagrada 'Grigor Vitez' - kontinuiranim njegovanjem visokih kriterija i odabirom, promoviranjem vrhunskih djela naših ponajboljih autora.'
Barbara Vujanović
iz predgovora kataloga: Nagrada 'Grigor Vitez' za ilustraciju dječje knjige. Zagreb: Savez društava Naša djeca Hrvatske, 2008.