Preskočite na glavni sadržaj

Clavierübung III - ciklus koncerata Bachovih skladbi za orgulje

U nedjelju, 29. svibnja, u 20 sati, u Bazilici Srca Isusova, Palmotićeva 33, održat će se jedanaesti koncert u nizu posvećen integralnom opusu za orgulje Johanna Sebastiana Bacha. Koncertom pod nazivom Clavierübung III, mladi orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić zagrebačkoj će publici predstaviti treći svezak zbirke Clavierübung.
vrijeme: 29.05.2011. 20,00
mjesto: Zagreb, Croatia
 

Ovaj svojevrsni kompendij glazbe namijenjene luteranskom bogoslužju obuhvaća čitav niz koralnih preludijâ i versetâ na misne i katekizamske napjeve koje uokviruje raskošni  Preludij i fuga u Es-duru, BWV 552. Izborom od deset koralnih preludija koji svojim formatom aludiraju na Lutherov Veliki Katekizam predstavit će se prvi dio tog opsežnog ciklusa, dok je druga polovica – Mali Katekizam – tema slijedećeg koncerta pod nazivom Musica donum Dei na rasporedu već 12. lipnja 2011.

Nastala po uzoru na slična djela Bachovih prethodnika i suvremenika posvećena liturgijskoj glazbi (S. Scheidt: Tabulatura nova, G. Frescobaldi: Fiori musicali, N. de Grigny: Livre d'orgue), ova zbirka ujedno predstavlja kulminaciju u Bachovom orguljskom opusu kada je riječ o obradama koralnih napjeva. Na programu će se tako naći raznoliko oblikovani koralni preludiji u kojima se na poseban način otkriva Bachova zapanjujuća invencija i enciklopedijska širina u korištenju različitih kompozicijskih stilovâ i tehnikâ, jednako kao i orguljskog zvuka čiji se bogati spektar kreće od komornog izraza u intenzivno proživljenoj obradi Vater unser im Himmelreich, BWV 682, sve do zasićenog zvuka organa plena preludija Aus tiefer Not, BWV 686 s jasnim obilježjima klasične vokalne polifonije.

Izmjenjujući se za velikim orguljama Bazilike Srca Isusova, nastupit će mladi hrvatski orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić koji su ujedno i autorski osmislili ovaj ambiciozni projekt, zahvaljujući kojem hrvatska publika po prvi puta ima prilike čuti Bachov opus u njegovom integralnom obliku. Detaljan raspored čitavog ciklusa nalazi se u prilogu, uz napomenu kako se svi koncerti održavaju u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj 33, Zagreb s početkom u 20 sati, ulaz slobodan.