Preskočite na glavni sadržaj

U Cannesu predstavljene mjere poticaja za filmove

Predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) predstavili su na nedavnom festivalu u Cannesu mjere za poticanje ulaganja i snimanje u Hrvatskoj, što je rezultiralo prijedlozima za nekoliko projekata iz najvećih svjetskih kinematografija, izvijestio je HAVC. 
 
vrijeme: 25.05.2011.
mjesto: Cannes
url: http://www.havc.hr
Najava tih mjera potaknula je i mnoge sastanke s producentima, organizacijama i voditeljima filmskih i televizijskih projekata zainteresiranima za snimanje u Hrvatskoj, a predloženi model predstavljen je i vodećim europskim financijskim stručnjacima s tog područja.
 
HAVC-u je ponuđeno nekoliko filmskih projekata spremnih za realizaciju, koji se kreću u financijskom rasponu od dva do tri milijuna eura za europske filmove te od osam do 15 milijuna eura za velike koprodukcije i serije međunarodnih produkcija sa sjedištem u SAD-u.
 
Razgovarali su, među ostalim, o suradnji s produkcijskim tvrtkama 'Lakeshore' i 'Reunion Pictures Canada', uglednim producentima Benom Barenholtzom i Carole Scott, a dogovorili su se i o prijedlogu međudržavnog sporazuma o koprodukcijama Hrvatske i Francuske.
 
S europskom povjerenicom za obrazovanje, kulturu i medije Androullom Vassiliou i izvršnom ravnateljicom programa MEDIA Avivom Silver dogovorili su se o suradnji kad je riječ o mogućem pokretanju strukturnih regionalnih fondova za potporu digitalizaciji nezavisne mreže, poticaju Hrvatskoj za uključivanje u europski program 'Media Mundus' te jačanju suradnje u televizijskim koprodukcijama.
 
U sklopu konferencije 'Europa Cinemas' hrvatsko izaslanstvo sastalo se s predsjednicom Odbora Europskog parlamenta za obrazovanje i kulturu Doris Pack, koja je pokazala osobito zanimanje za provedbu Nacionalnog programa poticanja audiovizualnog stvaralaštva, stoji u obavijesti HAVC-a.
 
Programski ravnatelj Francuske kinoteke Jean-Francois Rauger predložio je da se u Hrvatskoj sastane s čelnicima Hrvatske kinoteke, ravnateljica Europske filmske akademije Marion Doring najavila je održavanje sastanka Upravnog odbora EFA-e u listopadu u Zagrebu radi uključivanja dodatnog broja hrvatskih filmskih umjetnika u članstvo EFA, a planira se i da se godišnja skupština Federacije europskih filmskih redatelja održi u Puli u rujnu ove godine. U Hrvatskoj bi se u proljeće iduće godine trebala održati i radionica Europskih audiovizualnih poduzetnika.
 
HAVC je izvijestio da su 'market projekcije' filmova 'Koko i duhovi', 'Lea i Darija', 'Jesam li sretna' i 'Marijine' bile dobro posjećene, kao i one 17 kratkih filmova predstavljenih u 'Short Film Corneru', a filmovi 'Lea i Darija' i 'Koko i Duhovi' pobudili su veliko zanimanje kupaca i festivala.
 
Po riječima ravnatelja HAVC-a, očit je interes za mjere poticaja, kojima se međunarodnim projektima može priznati olakšica do 20 posto od ukupne svote uložene u filmsku proizvodnju na području Hrvatske, a na snagu bi trebale stupiti krajem ove godine. Posve je sigurno da je potražnja izvanredna, a trenutak koji je Hrvatska odabrala 'jedinstveno je povoljan', ustvrdio je.
 
Hrvatski filmovi i poticajne mjere u sljedećem razdoblju predstavit će se i na festivalima u Karlovym Varyma, Veneciji i San Sebastianu, a o njima je izvijestio i 'Variety', podsjeća HAVC. (Hina)