Preskočite na glavni sadržaj

HDD: Japanska umjetnost, dizajn i arhitektura

U utorak, 24. svibnja , u 20 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, povjesničarka umjetnosti Silva Kalčić održat će predavanje 'Hommage Japanu - o japanskoj umjetnosti, arhitekturi i dizajnu u tradiciji i suvremenosti'. Ulaz je slobodan. 
vrijeme: 24.05.2011. 20,00
mjesto: Turin, Italy
url: http://dizajn.hr
Ta je kultura svojim vizualnim jezikom, nužno usklađenim s duhovnom i svjetonazorskom misli Dalekog Istoka i proizašlim iz, gotovo, straha od redundancije, bila okidačem europskoga modernizma. Danas, ustrajanjem na načelima poput minimalizma u oblikovanju forme, asketizma u zadovoljenju žudnji, odgovornosti u društvu i estetizaciji trenutka, iskazanoj u ritualima svakodnevice, predstavlja dragocjenu Drugost opulentne masovne kulture neoliberalnog kapitalizma.
 
Japanski arhitekti i dizajneri (product designers i haute couturers) u suvremenom trenutku, spajajući visoku tehnologiju i inovativne materijale s dekonstrukcijom i dekonstruktivizmom, spregnuti racionalizam s hedonističkim ludizmom i akromiju s flamboyanom, resemantizacijom japanske tradicije u pastišu sa zapadnom inovacijom, stvaraju djela koja su uzbudljiva, na način da uznemiruju.


Dječja lica na slikama Yoshitoma Nare (neo-pop umjetnika iz Tokija) uzvraćaju pogled okruglim 'manga' očima. Ali, ponekad okreću leđa i promatraju iskosa, stisnutih kapaka, navodeći nas da zurimo natrag u sebe.

Silva Kalčić je povjesničarka umjetnosti iz Zagreba. Predavač je teorijskih kolegija na Zavodu za dizajn Tekstilno-tehnološkog fakulteta, te pristupnica doktorskog studija teorije arhitekture na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Angažira se kao kustosica izložbi i teoretičar suvremene umjetnosti, arhitekture i dizajna. Autorica je udžbenika vizualne kulture 'Neizvjesnost umjetnosti' u izdanju Školske knjige, Zagreb, 2005.