Preskočite na glavni sadržaj

Antonija Malenica izlaže u Varaždinu

U varaždinskoj galeriji 'Zlati ajngel', u petak, 20. svibnja s početkom u 20 sati, otvara se samostalna izložba mlade zagrebačke slikarice Antonije Malenice. Izložba ostaje otvorena do 5. lipnja.
vrijeme: 20.05.2011.
mjesto: Varaždin; Galerija Zlati ajngel, Gajeva 15
url: http://www.ajngel.hr
Slikarstvo Antonije Malenice se nalazi na onoj idejno metijerskoj razini gdje se počinju apsorbirati i iskustva i u utjecaji i pripremaju na put za stvaranje autentičnog osobnog slikarskog izričaja. U ovome opusu slika koji predstavlja spoj psiholoških i likovnih pitanja karakteristična je uporaba konkretnih figuralnih motiva svedenih na znak, uzorak/pattern u svrhu postizanje određenih vizualnih i energetskih učinaka na plohi slikarskog platna, odnosno vizualizacije i racionalizacije iracionalnih fobičnih sadržaja. Sve se događa dosta plošno i pročišćeno.

Tako će Clement Greenberg zaključiti kako je modernističko slikarstvo upravo svoju orijentaciju i naglasak dalo na plošnosti kao jedinstvenu i isključivu svojstvu slikarske umjetnosti. Greenberg smatra kako je temeljno obilježje takva slikarstva napuštanje iluzioniranja trodimenzionalnoga prostora. No Antonija Malenica ne tretira sliku samo kao ravnu površinu prekrivenu slojevima boje i različitih ikonografskih elemenata, nego joj daje određeno značenje i apstrahira pojedine emocije i psihološka stanja ljudskog uma. Njezina slika nosi znak, nosi formu fobičnih podražaja.Kao da ti formalni elementi slike, potezi valjkom i matrice koje autorica otiskuje na platno sudjeluju u gradnji emotivnog doživljaja.

Tako, igrajući se svojstvima medija, ovaj ciklus slika istodobno konstruira i dekonstruira fobični doživljaj. Naprotiv, ikonografske elemente ćemo tako promatrati kao specifične emotivne sedimente, istodobno slagane i razlagane. Iz njih ćemo crpiti asocijacije i tako svojim iskustvom vizualnog podražaja i evokativnim aparatom projicirati svu slojevitost i kompleksnost iracionalnih fobičnih poremećaja.

U toj vibrirajućoj i energizirajućoj vizualnoj kvaliteti koji podrazumijeva i dokazuje status slike kao komunikacije ili površine nekog kontinuiranog događanja iščitava se vrijednost Antonijinog slikarstva.
 
Antonija Malenica rođena je 1986.godine u Zagrebu. Nakon osnovne škole završila je 2005. Godine školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. 2010. godine diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Duje Jurića. Do sada je samostalno izlagala u Zagrebu (galerija Idealni grad) i sudjelovala na četiri skupne izložbe. Živi i radi u Zagrebu.