Preskočite na glavni sadržaj

Izložba slika Marije Dujmović Kondres

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, u Galeriji 'Idealni grad', 13. svibnja otvorena je izložba slika akademske slikarice Marije Dujmović Kondres pod nazivom 'Serija snova'. Izložba je otvorena do 3. lipnja.
vrijeme: 13.05.2011.
mjesto: Zagreb; Galerija "Idealni grad", Argentinska 5
url: http://www.czkio-susedgrad.hr
..U kompoziciji nazvanoj 'Serija snova', nedvojbeno nadahnutom istoimenom pjesmom Boba Dylana, snovi transponirani u krugove ispunjene pastoznim nanosima boje, omeđeni su plavim mrljama koje sačinjavaju prostor pozadine. Ne postoji neko konkretno htijenje autorice, da možda određenim odnosima boja dočara karakter snova. Boja je ovdje predmet čiste intuicije i nema neko skriveno značenje. Kao slučajna posljedica tog automatizma, prostor plave pozadine može se iščitati kao hladna i beskonačna podsvijest, spram bližih, toplih tonova zabilježenih snova. Automatizam će biti princip po kojem nastaju i drugi Marijini radovi vezani uz snove i nadrealno.


..U ovom, uvjetno nazvanom ciklusu, vidljivo je kako Marija ne stvara cjelinu, ne smješta sliku u zadani okvir. U svakoj pojedinačno polazi od nečeg novog, pronađenog u procesu rada. To je, između ostalog, neka vrsta njenog umjetničkog creda. Sloboda koja se u tom procesu očituje otvara beskonačan prostor rješenja, što je autorici značajniji rezultat nego opetovana konstatacija nečeg viđenog. Iz predgovora Mirka Škoca