Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Zlatana Vehabovića

U srijedu, 18. svibnja, u 19 sati, u Galeriji Kranjčar, Zagreb, otvara se izložba Zlatana Vehabovića, pod nazivom 'Zauvijek ću te pamtiti'. Radovi se mogu razgledati do 8. lipnja.
vrijeme: 18.05.2011. 19,00
mjesto: Germany, Croatia
url: http://weakersoldier.blogspot.com
'Mladi zagrebački slikar Zlatan Vehabović u svojim novijim radovima sustavno propituje narativnu paradigmu slikarstva. On 'opisuje' istinite događaje otprije gotovo stotinu godina – riječ je o dramatičnom pokušaju znamenitog polarnog istraživača Ernesta Shackletona da sa svojom ekspedicijom prijeđe preko čitavog Antarktika – posežući pritom za posve nekonvencionalnim narativnim strategijama. Pažljiviji posjetitelj Zlatanove recentne izložbe u mogućnosti je, naime, pratiti dvije usporedne priče. Prva od njih – Shackletonova ekspedicija kao istinska apsolutna stvarnost – generira drugu, iz koje saznajemo kako se od početnih istraživanja i saznanja, preko neizbježnog razdoblja fascinacije, napokon stiže do interpretacijske zrelosti, a samim time i vizualne potentnosti.

Ali ovdje se sada više ne radi o interpretaciji herojske ekspedicije, već o interpretaciji doživljaja, radnji i emocija što ih je ta ekspedicija kod umjetnika potaknula. Subjektivni postupci poslužili su kao motiv za objektivnu interpretaciju. U tom smislu Zlatanovo intelektualno slikarstvo naprosto zrači postmodernističkim shvaćanjima, neodoljivo podsjećajući na literarni postupak što ga je prije desetak godina primijenio José Carlos Somoza u svojem romanu Spilja ideja, gdje bilješke – popularne fusnote – tvore paralelnu radnju osnovnom tekstu, da bi se naposljetku s njime ipak u cijelosti povezale i na određeni način stopile. Zlatanove slike pričaju nam, zapravo, o avanturi spoznaje, a herojska avantura Ernesta Shackletona i njegove posade poslužila mu je tek kao savršeni idejno-sadržajni obrazac bremenit hrabrošću, izdržljivošću, nepokolebljivim duhom te romantičnom težnjom za otiskivanjem u daleke, nepoznate i nadasve opasne krajeve. Jednom riječju, kao metafora same spoznaje!


Crteži i slika malih dimenzija u Zlatanovu najnovijem ciklusu rađeni su prema izvornim fotografijama nastalim tijekom Shackletonove polarne ekspedicije. Na simboličkoj razini, ovi radovi označavaju proces istraživanja i prikupljanja podataka o događaju što ga trenutno zanima.' iz teksta Vanje Babića

Zlatan Vehabović rođen je 1982. godine u Banja Luci, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine gdje trenutačno studira na poslijediplomskom doktorskom studiju. Izlagao je na sedam samostalnih, te brojnim skupnim izložbama u Zagrebu, Beču, Berlinu, Bariju i New Yorku.

Dobitnik je Nagrade Hrvatske gospodarske komore (Zagreb, 2005.), Grand Prixa na izložbi Erste banke Novi fragmenti 3. (Zagreb, 2006.), druge nagrade na natječaju Essl Award for Central/Southeast Europe (Zagreb, 2007.), Grand Prix 49. Zagrebačkog salona (Zagreb, 2010.) i Nagrade The International Association of Art Critics (AICA) na 49. Zagrebačkom salonu (2010.).

Djela mu se nalaze u zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Vehabovićev slikarski rad nadopunjen je blogom na kojem iz vrlo subjektivne, autorske pozicije, predstavlja kreativan slikarski proces te detaljno prati svaki rad tekstom i fotografijama. Živi i radi u Zagrebu, Hrvatska.