Preskočite na glavni sadržaj

Projekti EU Kultura 2007-2013.

U okviru obilježavanja Dana Europe Ministarstvo kulture, Odjel za kulturnu točku Hrvatske, organiziralo je u Muzeju Mimara predstavljanje uspješnih hrvatskih projekata sufinanciranih iz programa EU Kultura 2007-2013., u kojima Hrvatska sudjeluje kao ravnopravni partner. 
 
vrijeme: 09.05.2011.
mjesto: Zagreb
url: http://www.min-kulture.hr
Ministar kulture Jasen Mesić ocijenio je da, uz nacionalnu, lokalnu i regionalnu potporu ti projekti mogu postati temelj budućim velikim projektima sufinanciranim iz strukturnih fondova, čime bi kultura bila prepoznata kao jedan od pokretača gospodarskog razvoja.

Izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem hrvatskih kulturnih djelatnika programu Kultura 2007-2013., naglasivši da je Hrvatska kroz te projekte povukla 600 posto više sredstava od same članarine za taj program. To je dobar pokazatelj sposobnosti naših kulturnih djelatnika, Ministarstva i Vlade da sudjeluje u svim mogućnostima koje za kulturu namijenjene u Europskoj uniji, ustvrdio je.

Šef Delegacije Europske unije Paul Vandoren smatra uspješnim hrvatsko sudjelovanje u tom kulturnom programu, s obzirom da, rekao je, broj prijavljenih projekata pokazuje kako su kulturni djelatnici konkurentni s bilo kojim europskim projektima i da aktivno surađuju s kolegama u Europskoj uniji.

Hrvatska je bila vrlo aktivna u tom programu, a već tijesno surađuje i na pripremi novog programa s Europskom komisijom koji počinje 2014. što pokazuje koliko je ona blizu EU, naglasio je.

Vandoren je istaknuo kako hrvatskim građanima treba dati potpunu informaciju o tome što će im Europa donijeti i kako će pristupanje Hrvatske EU utjecati na njihove svakodnevne živote, dok je međunarodna mobilnost od posebne važnosti umjetnicima i kulturnim djelatnicima jer doprinosi njihovim profesionalnim vještinama i umjetničkom razvoju.

Ocijenio je kako program Kultura 2007-2013. promiče temeljne vrijednosti i kulturnu raznolikost, te pokazuje da EU nije samo politička tvorevina, već mješavina ideja, običaja, jezika, uspomena i projekata za budućnost. Poštujući raznolikost priznajemo da pripadamo zajedničkom prostoru gdje se ljudi sastaju kao jednaki, naglasio je Vandoren.

Andrej Plenković, državni tajnik za europske integracije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, najavio je da će se u narednim tjednima hrvatskoj javnosti predstaviti sažetak svih pregovaračkih stajališta za ulazak Hrvatske u EU, kako bi građani shvatili koje su to novosti koje će se odraziti na njihove živote kad Hrvatska postane članica. Izrazio je nadu da će se pregovori završiti do kraja lipnja i da će se, uz afirmativnu odluku Europskoga vijeća, posebnim događajem obilježiti dvadeseta godišnjica hrvatske samostalnosti i neovisnosti.

Potpisivanjem i potvrđivanjem Memoranduma o razumijevanju između Hrvatske i EU Hrvatska je 2007. postala punopravnom članicom programa Kultura 2007-2013., a Ministarstvo kulture donijelo i pravilnik s kriterijima i postupkom za izbor i sufinanciranje projekata hrvatskih partnera već odobrenih u okviru Programa 2007-2013.

Projekte su danas u "Mimari" predstavili Hrvatski institut za pokret i ples, Etnografski muzej i Muzej suvremene umjetnosti, umjetnička organizacija BadCo., kazališni festival Eurokaz, Ured kulture Studentskoga centra, udruge Kulturtreger i Kurziv. (Hina)