Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Mejre Mujičić / Monodrama

Izložba Mejre Mujičić / Monodrama
U petak, 6. svibnja, u 20 sati, u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić', otvara se izložba multimedijalne umjetnice Mejre Mujičić pod nazivom 'Monodrama'. Izložba ostaje otvorena do 20. svibnja.
vrijeme: 06.05.2011. 20,00
mjesto: Vila Arko, Zagreb, Croatia
url: http://prostoridentiteta.org/
Nitko normalan ne može bilo koje eksponiranje nazvati ugodnim. Radimo to jer moramo, a ne zato jer volimo. Ono može donijeti strastveni užitak i učiniti nas ovisnicima. Ali može i povrijediti. I tada je važna ta zaštitna rampa koja odvaja umjetnike od svijeta. Iščekivanje proboja dogovorene granice daje smisao zauzetim pozicijama.

Ako se ne pokažem, ako ne izađem i ne budem vidljiva, neću nikada moći vidjeti ono oko koje me vidi. Da bih mogla postati ono što jesam, moram se izložiti tom pogledu i u njemu naći potvrdu svojeg postojanja, svojeg oblika. Tek tada se uobličujem. Ne mislim da je važno ono što drugi vidi, važno je što ja očitavam u pogledu drugoga. Bez toga ne mogu zadobiti volumen, ne mogu uspostaviti proporcije, ne mogu reći što nisam ja. Ne mogu preklopiti vanjsku i unutarnju sliku.


Cijela je izložba Mjere Mujičić zapravo uspomena 'dobro odgojene djevojke' (Mémoires d'une jeune fille rangée) koja postavlja pitanje koliko se toga uopće smije pokazati. Koliko se toga može zadržati, a da ne postane tajna? I što učiniti kada naša potjera za preklapanjem vanjske i unutarnje slike više ne može funkcionirati ni u rezervatu umjetnosti ni u stvarnom svijetu? iz teksta Marine Viculin

Mejra Mujičić rođena je 1973. godine u Splitu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996. godine, a 1999. godine osvojila je stipendiju Japanske vlade 'Mino Paper u Art Village Project'. U svom umjetničkom radu koristi se gotovo svim medijima (video, performance, slikarstvo, instalacija…) Od 2001. godine voditeljica je galerije 'Moria' u Starome Gradu na Hvaru, projektu u kojem je do sada sudjelovalo preko 35 umjetnika iz Hrvatske i inozemstva. Od 2002. godine suorganizatorica je književnog festivala Faro(pi)s.2006. godine sa Majom Mujičić pokreće modno-multimedijalni projekt 'Little horse and baby Beuys'! izlagala na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.