Preskočite na glavni sadržaj

Siniša Reberski - 'Pišem slike'

U Galeriji Vladimir Bužančić, u ponedjeljak, 2. svibnja s početkom u 20 sati, otvara se izložba kaligrafija i tipografija pod nazivom 'Pišem slike'. Autor je Siniša Reberski, a izložba je otvorena do 18. svibnja.
vrijeme: 02.05.2011. 20,00
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu Novi Zagreb, Galerija Vladimir Buzančić, Trg Narodne zaštite 2
url: http://www.czk-novi-zagreb.hr
Siniša Reberski u svom najnovijem ciklusu problematizira kaligrafiju i tipografiju njihovom dekonstrukcijom: 'Rastavio sam i ogolio likovni materijal kojim radim - slovne znakove (...) put kojim sam krenuo usmjerio me korijenima kaligrafije, na sam izvor stvaranja znaka discipliniranim pokretom ruke, bez namjere za stvaranjem čitljivog predloška. Ušao sam u područje kreiranja harmoničnih nizova, koji nastaju neprestanim ponavljanjem osnovnog sklopa, pokretom ruke s pisaljkom. (...) na taj osnovni 'kostur' stalno nadodajem male, potpuno spontane intervencije, često bez ikakvog unaprijed smišljenog plana. To je poput teksta. Kad napišeš jedno slovo, ono funkcionira samo za sebe, bez nekog reda i logike. (...) Ovi moji grafizmi su poput jazz improvizacije: postoji okvirni kostur, ali sve je ustvari potpuno slobodno, uz uvjet da to 'kostur' može održati na okupu.'

Vezano uz tipografiju, autor je osmislio i kompjutorski program kojim posjetitelji mogu interaktivno sudjelovati u izložbi jednostavnim tipkanjem po tipkovnici i dobivati rezultate koji uvelike podsjećaju  na 'dekaligrafije'.
 
Siniša Reberski rođen je 1962. u Zagrebu. Diplomirao je 1987. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ante Kuduza. 1987. upisao je Hochschule für Angewandte Kunst u Beču - klasu za umjetničko pismo i oblikovanje knjiga - gdje studira  do 1990. kod profesora E. Goldschmid, T. Hansen i W. Lürzer. 1990. radi u reklamnoj tvrtci Lowe u Frankfurtu. Od 1991. grafički je urednik Glasa koncila. 1991. godine započinje na ALU honorarno voditi kolegije Primijenjena grafika i Pismo. Od 1995. zaposlen je na Grafičkom odsjeku ALU u Zagrebu. Predavao je na Studiju dizajna Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani.

Od 2006. studira na poslijediplomskom studiju ALUO u Ljubljani. Bavi se kaligrafijom, slikanjem, grafikom, grafičkim dizajnom i ilustracijom, piše i objavljuje radove o grafici i kaligrafiji te sudjeluje na znanstvenim skupovima i projektima.