Preskočite na glavni sadržaj

'Tri skockana praščića' u Trešnji

'Tri skockana praščića' u Trešnji
Premijera predstave 'Tri skockana praščića', autorica Tamare Curić i Larise Navojec, održat će se u petak, 15. travnja, u 18 i u 19.30 sati. Predstava je namijenjena djeci od 4 godine na dalje. Posebnost predstave je da će publika biti na samoj pozornici te tako aktivno sudjelovati u procesu izvođenja predstave.
vrijeme: 12.04.2011.
mjesto: Zagreb, GK Trešnja, Mošćenička 1
url: http://www.kazaliste-tresnja.hr
Pretpremijerne izvedbe:
 
utorak, 12. travnja 2011. u 9.30 i u 11h
srijeda, 13. travnja 2011. u 9.30 i u 11h
četvrtak, 14. travnja 2011. u 9.30h
       
Sljedeće izvedbe su na programu, u subotu, 16. travnja, u 16 i 18 sati, i u nedjelju, 17. travnja, u 11, 16 i 18 sati.

Autori: Tamara Curić i Larisa Navojec
Koreografija i režija: Tamara Curić, Larisa Navojec, Damir Klemenić
Izvode: Larisa Navojec / Maja Kovač, Tamara Curić /Katarina Opić, Damir Klemenić / Silvio Vovk, Petar Cvirn / Zoran Pribičević
Dramaturginja: Ana Tonkovic Dolenčić
Produkcija: Gradsko kazalište Trešnja i Plesni centar Tala
 
Predstava '3 skockana praščića' koristi okvir poznate dječje priče kako bi istražila određene prepoznatljive obrasce ponašanja kod pojedinca i njihov utjecaj na dinamiku, odnosno stvaralačku snagu grupe.

Predstava naglašava važnost zajedništva i ljepotu zajedničkog stvaranja, ali i propituje načine kojima se do toga dolazi. Predstava će dakle ponuditi i mogući model kojim se negativne i štetne osobine u određenim motivacijskim kombinacijama sklapaju u čudesan stvaralački mehanizam: bez osude i bez ruganja. Priča o praščićima lako usmjerava dječju pažnju iz imaginarnog svijeta u svakodnevicu, vrlo jednostavno komunicirajući s prepoznatljivim problemima i kvalitetama; od lijenosti, destrukcije, nespretnosti i nediscipline, pa sve do prihvačanja, zajedništva i kreativnosti.

Jezik predstave je jednostavan, razumljiv kako najmanjem vrtićkom uzrastu tako i onim malo starijima, najvećim dijelom temelji se na pokretu i neverbalnoj komunikaciji, ali uključuje i razne druge mogućnosti pripovijedanja - govor i razgovor, glazbu, te plastično prikazivanje elemenata priče proizašlo iz istraživanja kutije kao osnovnog rekvizita predstave. Uobičajena i svakodnevna ambalaža, poznata i najmlađim gledateljima, u ovoj će se predstavi koristiti kao objekt neizmjernog kreativnog potencijala. Kutiju se promatra kao jedinicu poput dječje kocke ili kao unutrašnje tijelo, kutiju kao igračku ili kao igru - svaka od ideja moći će zaživjeti i u svakodnevnom didaktičkom ili likovnom radu s djecom.

'3 skockana praščica' je predstava koja malenim gledateljima, neposrednošću izvedbe te svježim načinom pripovijedanja, otkriva nove kazališne dimenzije, istodobno zagovarajući vrijednosti iz priče - marljivorst, prijateljstvo, te važnost svakog pojednica, pa makar on bio i vuk.