Preskočite na glavni sadržaj

Dan Oki dobitnik nagrade 'Ivo Kalina'

Dobitnik likovne nagrade 'Ivo Kalina' koju dodjeljuje grad Rijeka za ovu godinu je umjetnik Slobodan Jokić, poznat i kao Dan Oki, za izložbu 'Dan Oki, retrospektiva 1989-2010'. 
 
vrijeme: 05.04.2011.
mjesto: Rijeka
Izložba je održana u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci od 5. listopada do 12. studenoga 2010. Stručno povjerenstvo za dodjelu nagrade ocijenilo je da Dan Oki na vrlo osebujan i inovativan način istražuje mjesto i položaj pojedinca, njegov odnos prema okolini ili drugoj osobi.
 
'Izložba je u svakom dijelu pokazala visoku profesionalnost i domišljenost. Primjerenim predstavljanjem radova, koji se temelje na konceptualnim procesima i složenim istraživanjima raznih umjetničkih forma pokretnih slika, autor je ostvario izložbu snažne vizualne izražajnosti, izložbu koja upućuje na kontinuitet traganja i na nove kreativne vrijednosti u suvremenoj umjetnosti', ustvrdilo je povjerenstvo.
 
Uz pisano priznanje autor dobiva i 20.000 kuna bruto.
 
Dan Oki (Slobodan Jokić) rođen je u Zadru 1965. Svoje prve fotoizložbe i eksperimentalne filmove ostvaruje u Zagrebu za vrijeme studija politologije i novinarstva. Od 1991. do 1993. studira film i video u Den Haagu, a 1996. završava magistarski studij iz medijskih umjetnosti u Arnhemu. Studirao je i na poslijediplomskom studiju iz filmske režije i scenaristike na Maurits Binger Film Institutu u Amsterdamu. Predaje kao izvanredni profesor film i video umjetnosti pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i Dramskoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je kao gostujući profesor na mnogim akademijama u Europi, a svoje filmove i galerijski artikulirane radove predstavljao je na festivalima, u galerijama i muzejima u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te Aziji. Njegovi radovi se nalaze u domaćim i međunarodnim zbirkama uglednih ustanova na području medijskih umjetnosti te u privatnim zbirkama.
 
Likovna nagrada 'Ivo Kalina' dodjeljuje se za najbolju likovnu izložbu u području suvremene umjetnosti održanu u tijeku godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke. Nagrada se dodjeljuje za najbolju samostalnu izložbu ili autorsku koncepciju izložbe. (Hina)