Preskočite na glavni sadržaj

RAVE – poziv na rezidencijalni program

RAVE radionica dio je prvog izdanja rezidencijalnog programa koji se održava na tradicionalnoj, staroj farmi u talijanskoj regiji Furlaniji. Radionica se organizira od 10. do 12. lipnja, a prijave za sudjelovanje primaju se do 30. travnja.
vrijeme: 10.06.2011.
prijava: 30.04.2011
mjesto: Italija
url: http://www.raveresidency.com
 Cilj radionice je omogućiti mladim umjetnicima međusobno upoznavanje i suradnju na međunarodnoj razini, te razmjenu ideja i iskustava umjetnika različitog obrazovanja.

Voditelj radionice je Adrian Paci, koji će odlučiti o karakteru, metodama i pristupu radionice. Stručna komisija odabire 12 europskih umjetnika, a 6 mjesta rezervirano je za umjetnike iz Furlanije i Julijske krajine. Tema radionice je promjena prirodnih i urbanih mjesta izravno povezana s kulturom i društvenim navikama.

Kako je još uvijek moguće iskusiti potpunu percepciju sadašnjosti, prostora i života koji tu postoje? Kako se umjetnik može referirati na lanac odnosa između suvremenih kolektivnih snova i univerzalnih i arhaičnih mitova? I kako se umjetnost može baviti privremenom stvarnošću te pronaći odnos sa stvarnošću koja je različita od prenaglašenih konvencionalnih slika koje joj pripisujemo.

Na farmi na kojoj se održava radionica žive životinje spašene iz prehrambene industrije, uklonjene iz konzumerističkog mehanizma, kroz umjetničke akcije. U tom kontekstu perspektiva koja podcrtava rezidencijalni program propuštena je kroz osobni i profesionalni odnos organizatora programa, Isabelle i Tiziane Pers, s mjestom na kojem se radionica održava. Sama farma smještena je u seoskom ambijentu, udaljenom od gradova, te umjetnicima omogućuje interakciju s prirodom gdje se još uvijek mogu doživjeti korijeni i stratifikacije.

Nadalje, nakon pomicanja granice EU tijekom procesa povećanja, Furlanija i Julijska krajina, na samom istoku Italije, dobili su novu dimenziju te postali veza između istoka i zapada. Taj je kanal apsorbirao mnoge utjecaje kroz svoju povijest.

Tema je osmišljena kao polazišna točka, a umjetnici su slobodni istraživati različite aspekte i interpretacije na načine koje smatraju prikladnima. Svrha radionice je osigurati svim sudionicima da osjete različite modus vivendi kako bi kreirali nove ideje i refleksije. Tema se ujedno uklapa u okvir 'Immaginare il Tempo', koji se održava tijekom jesenskog ekvinocija, a koji će organizirati niz debata i razgovora.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a troškove smještaja pokriva organizator. Troškove putovanja pokrivaju umjetnici. Na kraju radionice umjetnici prezentiraju svoj projekt na kojemu su radili tijekom boravka. Zbog organizacijskih razloga, svi materijali koje umjetnici žele priložiti moraju stići do 20. kolovoza 2011. Ti će materijali biti izloženi na događanju 'Immaginare il tempo' ('Zamišljanje vremena'), koje se organizira 24. i 25. rujna u povijesnom selu Clauiano. Mole se umjetnici da materijali budu dostupni za period od godine dana zbog budućih inicijativa. Izložbu prati katalog.

Za sudjelovanje potrebno je dobro znanje engleskog jezika. Odabrani će kandidati biti obaviješteni do 6. svibnja. Komisija: Adam Budak, Daniele Capra, Giuliana Carbi, Isabella Pers, Antonio Riello, Julia Trolp.

Kandidati trebaju priložiti popunjenu online prijavnicu te sljedeće dokumente:
- portfolio u PDF formatu (maksimalno 10 stranica, 2 MB) sa slikama radova s podacima (naziv, tehnika, dimenzije);
- moguće je priložiti i umjetničku izjavu (maksimalno 2000 znakova, na talijanskom ili engleskom);
- link na video, maksimalno trajanje 3 minute (nužno za video umjetnike, za ostale po izboru);
- CV s naznačenim solo i grupnim izložbama u zadnje 4 godine, stipendijama, nagradama i rezidencijalnim programima.