Preskočite na glavni sadržaj

U Ministarstvu kuture o nezavisnoj kulturnoj sceni

Nezavisna kulturna scena i problemi provedbe kulturnih politika na razini lokalnih samouprava bili su teme sastanka što ga je ministar kulture Jasen Mesić održao u ponedjeljak u Ministarstvu kulture s predstavnicima šest hrvatskih gradova - Zagreba, Rijeke, Varaždina, Pule, Splita i Dubrovnika. 
vrijeme: 04.04.2011. 8:30pm
mjesto: Ghent, Belgium
url: http://badco.hr/
Na sastanku je, među ostalim, zaključeno kako će gradovi razmotriti mogućnosti da se u što skorijem roku pronađu dodatna sredstava za programe nezavisne kulturne scene.
 
Sastanak je održan na prijedlog ministra Jasena Mesića, a slijedom nekoliko već održanih sastanaka s inicijativom nezavisne kulturne scene 'Za kulturu', priopćila je glasnogovornica Ministarstva kulture Ivana Krušec.
 
Razgovaralo se i o financiranju institucionalne, ali i izvaninstitucionalne kulture te o javnoj dostupnosti informacija i načinu rada kao i transparentnosti rada kulturnih vijeća.
 
Bilo je riječi i o sufinanciranju projekata koji dobivaju potporu iz europskih fondova, s posebnim naglaskom na programe 'Kultura 2007.-2013.' i 'Media 2007.-2013.' te o namjenskom trošenju sredstava spomeničke rente.
Ministar Mesić upoznao je nazočne sa zaključcima sastanaka s predstavnicima inicijative 'Za kulturu' te o tomu kakvo je sada stanje na nezavisnoj kulturnoj sceni.
 
Istaknuo je da je kratkoročni cilj ponovna evaluacija i iznalaženje mogućnosti dodatnoga financiranja programa nezavisne kulture u 2011. godini. Predstavnici gradova izvijestili su, pak, o stanju u njihovim gradovima, a svi su kao zajednički problem naveli smanjenje proračuna za kulturu zbog recesije.
 
Doneseni su i zaključci da će se krajem travnja ili početkom svibnja u Ministarstvo kulture organizirati radionica o radu kulturnih vijeća gradova te da će se najprije financirati programi koji su dobili potporu europskih fondova, posebice programi 'Kultura 2007.-2013.' i 'Media 2007.-2013.'.
 
Zaključeno je i da će se osnovati radna skupina za provođenje srednjoročnih i dugoročnih ciljeva koje su tijekom rasprava utvrdili predstavnici Ministarstva kulture i inicijative 'Za kulturu'. (Hina)