Preskočite na glavni sadržaj

Donji grad, prezentacija studije: Analog/Platforma 9.81

Prezentacija studije Donji grad - kvalitetno stanovanje u urbanom centru Hrvatske: Analog/Platforma 9.81, održat će se u četvrtak, 7. travnja, u 18 sat, u Društvu arhitekata Zagreba, u sklopu programa urbanizam.zg. 
vrijeme: 07.04.2011. u 18 sati
mjesto: Zagreb, Društvu arhitekata Zagreba, Trg bana Josipa Jelačića 3/1
url: http://www.d-a-z.hr
Studija potencijala i ograničenja blokovske strukture Donjeg grada strukturirana je u dva dijela: SWOT analizu Donjeg grada i evaluaciju sustava blokova i poteza Donjeg grada. Istraživanje se zalaže za program koji može pokrenuti jedino javni sektor: pronalaženje mehanizama za pripremu parcela i/ili zemljišta namijenjenih prihvaćanju takvog programa, kao i mehanizama sufinanciranja pojedinih operacija; te repertoar planerskih i tipoloških rješenja, prilagođenih svakom pojedinom bloku ili ulici - u smislu sustava parcelacije, financijskih mogućnosti, detaljnih programa i potreba građana.

Tijekom posljednjih 50 godina većina urbanih razmišljanja i resursa bila je usmjerena na razvoj infrastrukture, novih i praznih područja, tzv. 'drugu modernizaciju' Zagreba. Međutim, došlo je vrijeme za procjenu mogućnosti revitalizacije pasivnih područja Donjeg grada.  
 
U cilju pokretanja planerskog programa za Donji grad najbitnije je uzeti u obzir da jedino prijedlog koji uključuje specifičnu procjenu svakog bloka unutar sveobuhvatne strategije, te javnu reprezentaciju/participaciju ima realne izglede za provedbu.

Izrađivači Studije su: Luciano Basauri, Antun Sevšek, Dafne Berc, Marko Sančanin, Lana Lonvrenčić, Jana Dabac, Tina Rumenović i Ivan Ivković.