Preskočite na glavni sadržaj

Akupunktura Grada: Lijepa bolnica Goljak

Prezentacija projekta Akupunktura Grada: Lijepa bolnica Goljak održat će se u srijedu, 30. ožujka, u 18 sati, u Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama, Goljak 2, Zagreb.
vrijeme: 30.03.2011. u 18 sati
mjesto: Zagreb, Goljak 2
url: http://www.lijepa-bolnica.hr
19. ožujka počela je druga po redu radionica projekta sekcije mladih DAZ-a, Akupunktura Grada. U suorganizaciji s udrugom 'Lijepa Bolnica' okupili su se studenti i mladi stručnjaci iz područja arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, medicine i antropologije kako bi kroz interdisciplinarnu suradnju predložiti male intervencije u kompleksu Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama, na adresi Goljak 2.

Cilj radionice je integrirati sve ideje u niz jedinstvenih rješenja koje će se predložiti bolnici i potencijalnim sponzorima za realizaciju, u svrhu poboljšanja uvjeta rada, terapije i boravka.
 
Inicijativu cijelog projekta je pokrenula predsjednica udruge 'Lijepa bolnica' Hana Fazlić, dr.med., dok projekt 'Akupunktura grada' potpisuju Rene Lisac, dipl. ing. arh. i Kristina Careva, dipl. ing. arh. Voditelji ove, u potpunosti volonterske kreativne radionice, su studentice arhitekture Martina Kapuđija i Uršula Juvan.

Paralelno se odvijala i radionica s djecom koja borave u bolnici, kao dio projekta 'Arhitektura i djeca', u organizaciji Hrvatske komore arhitekata. Kroz nekoliko interaktivnih razgovora, voditelji Mia Roth-Čerina, dipl.ing.arh. i Bojan Mucko, stud.fil. i kult.antrop. potaknuli su djecu na kreativnu reakciju prema postojećim prostorima bolnice. Prikupljeni rezultati poslužili su kao inspiracija za kreativna rješenja sudionika.

Radionica je  završila 27. ožujka, a  prezentacija prijedloga intervencija održat će se u srijedu 30. ožujka na licu mjesta, u Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama, s početkom od 18 sati.

Cilj udruge Lijepa bolnica u ovom projektu je uljepšavanje prostora Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama sa ciljem stvaranja prostora koji će biti pacijentima ugodan za boravak, a zdravstvenim djelatnicima stimulativan radni okoliš.
 
Udruga svoje djelovanje temelji na rezultatima znanstvenih istraživanja koja pokazuju da izloženost bolesnika ugodnom bolničkom okolišu koji bolesniku pruža ugodu i odmor, smanjuje stres i anksioznost, poboljšava raspoloženje i odvraća od briga. Također, u ugodnom bolničkom okruženju, bolesnik ima manju potrebu za lijekovima protiv boli, bolje surađuje s liječnikom u toku svog liječenja i brže se oporavlja.

Sekcija mladih Društva arhitekata Zagreba osnovana je 2010. godine s ciljem promocije studenata arhitekture i mladih arhitekata te njihovih radova. U svom djelo krugu ima organizaciju izložbi, predavanja, radionica, natječaja i drugih prigodnih događanja u svrhu informiranja i potpore mladim arhitektima. Sekcija trenutno radi na projektima 'Akupunkture grada' i 'Zagreb-arhitektonski vodič'.
 
Projekt 'Akupunktura grada' provodi radionice u kojima, kroz interdisciplinarnu suradnju, različite struke preciznim i malim, gotovo akupunkturnim, intervencijama u zanemarene i potencijalne mikro lokacije učinkovito utječu na cjelokupna socijalna kretanja.