Preskočite na glavni sadržaj

Tina Gverović / Siniša Ilić: Neizvjesne adaptacije

Umjetnici Siniša Ilić i Tina Gverović predstavit će se od 17. ožujka do 3. travnja, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, izložbom 'Neizvjesne adaptacije' kojom nastavljaju zajedničke radove fokusirane na različita, nestabilna i ne sasvim definirana moguća stanja katastrofe.
vrijeme: 17.03.2011.
mjesto: Srbija, Beograd; Galerija KCB, Knez Mihailova 6
url: http://www.kcb.rs
Siniša Ilić i Tina Gverović ne problematiziraju katastrofu kao dramatičan rez, utopističko ili romantičarsko obećanje katarze, koje najavljuje mogućnost novog društvenog prostora, već kao prostor svakodnevice, onaj u kojem uvelike živimo i radimo - kompleksan, neorganiziran, dezorijentirajući, sa i bez tragova definiranih smjernica i referenci.

Katastrofa koju prikazuju je politička, ekološka, društvena, osobna i emotivna. Gverović i Ilić pritom se fokusiraju na proizvodnju i prezentaciju različitih sadržaja koji nisu ujedinjeni u kristalno jasnu i sasvim sinkroniziranu cjelinu, niti kompaktnu 'poruku'.

Prostor izložbe naslovljene 'Neizvjesne adaptacije' ispunjavaju radovi u formatima videa, objekta, teksta i crteža. Galerija je pritom podijeljena u manje prostorne cjeline, koje zajedno stvaraju dojam labirinta u kojem nailazimo na serije ili pojedinačne radove. Hodnici i niše sugeriraju dezorijentaciju i radove koji nisu uvijek jasno odvojeni. Svaku cjelinu ispunjava drugi element, drugi rad na izložbi, bilo da je riječ o crtežu ili zvuku. Unutar labirinta pokazuju se tragovi ruševina. Pojedini segmenti izložbe ukazuju na arheologiju nedavne prošlosti, dok drugi nude polazne točke za moguću buduću arheologiju.
 
Autori izložbe 'Neizvjesne adaptacije' dobitnici su nagrade 25. Memorijala Nadežde Petrović za zajednički rad 'Neuporedivosti - nastajanje sumnjivog stanja'. Surađivali su i ranije - između ostalog i na instalaciji 'Noiseless' (International Studio and Curatorial Program - ISCP, New York, 2006), kao laureati Nagrade Dimitrije Bašićević Mangelos, odnosno Radoslav Putar za najbolje mlade umjetnike u Srbiji, odnosno Hrvatskoj. Predstavili su se i zajedničkom izložbom Rekonstrukcija 2007. godine u Beogradu (Kontekst galerija, Magacin u Kraljevića Marka), koja se bavila sjećanjem, utjecajem politike na doživljaj realnosti i samih sjećanja, kao i pozicijom onog koji se sjeća. Zajedničku izložbu, kojom predstavljaju projekt Neuporedivosti. Nastajanje sumnjivog stanja imali su 2010. i u Galeriji Nova u Zagrebu.
 
Tina Gverović, rođena 1975. godine u Dubrovniku, živi i radi u Zagrebu i Londonu, a diplomirala je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, dok je poslijediplomski studij završila na Jan van Eyck Akademiji u Maastrichtu 2000. godine. Trenutno je na doktorskom studiju na Sveučilištu Middlesex u Londonu. Radi u mediju instalacije koji uključuje zvuk, zidne crteže, slike na platnu, video i tekst. Također, izlaže slike i crteže nezavisno od ostalih medija.
 
Siniša Ilić, rođen 1977. godine, živi i radi na relaciji Beograd-Zagreb, a diplomirao je i magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Jedan od osnivača i član uredništva TkH (Teorija koja Hoda) platforme iz Beograda. Rezidencijalne boravke imao je u ISCP u New Yorku, Kultur Kontaktu u Beču i Schloss Solitude u Stuttgartu. Radi u polju likovnih i izvedbenih umjetnosti, dekonstruirajući društvene fenomene i mehanizme, poput oblika rada, nasilja u društvu, koncepata edukacije... Ilićevi radovi često su orijentirani ka timskom radu i suradničkim projektima s autorima iz različitih umjetničkih polja - vizualnih umjetnosti, izvedbenih umjetnosti, kazališta i teorije.
Izvor: Kulturpunkt