Preskočite na glavni sadržaj

Izložba crteža Josipa Vanište

U čast zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, jučer, 16. ožujka, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi otvorena je izložba 29 crteža Josipa Vanište, slikara, grafičara, pisca, akademika i umirovljenog sveučilišnog profesora.
vrijeme: 16.03.2011.
mjesto: Zagreb; Škola primjenjene umjetnosti i dizajna
url: http://www.skola-primijenjene-umjetnosti.htnet.hr
Izložba pod nazivom 'Studije, lica, portreti 1945.- 2011.', realizirana je u želji da se Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, u kojoj su se školovale brojne generacije hrvatskih umjetnika, oda priznanje i pruži podršku u daljnjem radu.

Među izloženim radovima tu su portreti mlade Vesne Parun, Julija Knifera, Ivana Kožarića, Nikole Šopa, Ljube Babića, Stanka Lasića, Dobriše Cesarića. Tu su i četiri crteža, odnosno, portreta književnika Miroslava Krleže, među kojima i crtež Krleže na bolesničkoj postelji iz 1981. Inače, Vaništa je bio Krležin prijatelj sve do književnikove smrti 1981. i posljednji slikar kojemu je Krleža pozirao.
 
Ova je izložba na neki način postavlja pitanje odakle smo, tko smo, i kamo idemo, kazao je na otvorenju izložbe Danijel Žabčić, pisac predgovora kataloga izložbe, parafrazirajući naziv jednoga izloženog Vaništinog crteža. Na to pitanje crteži jako dobro odgovaraju, zaključio je.
 
Posve osobno, slikar je iskusio pritiske osjećajne praznine, ali ujed melankolije nikada nije narušio težište smisla. Crtačke formacije Vaništinih portreta ne gledaju nas hladnim pogledom, u mnogima nas neko unutarnje ljudsko suosjećanje teško dohvatljivog ljudskog nemira dodiruje posve intimno, navodi Žabčić.
 
Josip Vaništa (Karlovac, 1924.) prvu je izložbu imao 1952. s Miljenkom Stančićem u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Početkom 1960-ih javlja se ideja o Gorgoni, umjetničkoj skupini čiji je Vaništa bio suosnivač. Ta se skupina zalagala za alternativne oblike djelovanja, priređivala izložbe i izdavala istoimeni časopis najavljujući konceptualizam i odustajanje od materijalizacije umjetničkih djela.
 
Poslije 1970. godine ponovno se približava realističkoj poetici, kada nastaju i njegovi najvažniji akvareli. Uz slikanje podjednako ga zaokuplja crtanje i pisanje. Bavio se slikarstvom, ilustracijom, opremom knjiga i scenografijom, autor je više knjiga i zbirki eseja. Vaništa je samostalno izlagao u Zagrebu, Karlovcu, Opatiji, Rijeci, Osijeku, Parizu i drugdje.
 
Izložba u Salonu Izidor Kršnjavi ostaje otvorena do 29. ožujka.
(Hina)