Preskočite na glavni sadržaj

Ivan Božičević - pobjednik Garth Newel natječaja

Splitski skladatelj Ivan Božičević pobjednik je međunarodnog natječaja Garth Newel u SAD-u, za novu skladbu namijenjenu klavirskom kvartetu. Natječaj je organizirao istoimeni glazbeni centar, jedna od najuglednijih američkih udruga za promicanje komorne glazbe. Božičevićeva skladba 'Monkey Face' odabrana je kao najbolja u konkurenciji 46 skladbi iz cijelog svijeta.
url: http://www.ivanbozicevic.com
Natječaj je bio anoniman, a nagrada, uz novčani iznos, podrazumijeva i sudjelovanje skladatelja na praizvedbi koja će se održati u kolovozu ove godine u sklopu Garth Newel Summer Festivala u gradu Hot Springs, u državi Virginiji. Izvođači će biti renomirani 'Garth Newel Piano Quartet' u sastavu: Teresa Ling (violina), Evelyn Grau (viola), Tobias Werner (čelo) te Genevieve Feiwen Lee (klavir).

- Krajem 2009. godine boravio sam u SAD-u zahvaljujući pobjedi na natječaju organizacije CEC ArtsLink. Zadnjeg dana prije povratka u Split prošetao sam se newyorškim Central Parkom - ispričao je Božičević o nastanku nagrađene kompozicije.

- Staza me dovela do malog, lijepo uređenoga zoološkog vrta. Uz stazu su postavljeni paneli sa stihovima velikih pjesnika o prirodi i životinjskom svijetu. Tu su Shakespeare, Wordsworth, Eliot i najveći japanski pjesnik Bashô, čiji mi je haiku privukao pažnju. On u prijevodu Erme Sotirove glasi: Godinu za godinom, pod maskom majmuna, majmunovo lice.

- Poruka je jasna: ni čovjek ni zvijer ne može se sakriti od svoje prave prirode i ostaje to što jest, godinu za godinom - dodaje skladatelj.

- No svaki Bashôov haiku nosi i onaj dublji, neizrecivi pjesnički uvid. Pravi je izazov pokušati pretočiti to u glazbu. Nastala je suita od četiri stavka, svaki inspiriran drugim Bashôovim haikuom. Poslao sam skladbu na natječaj i, eto, dobro je prošlo...

Ivan Božičević kaže da će skladbu čuti i splitska publika, izvest će je njegovi kolege iz Splitskog društva za suvremenu glazbu Splithesis. Ali to vjerojatno neće biti na prvom sljedećem koncertu, jer je uvjet Garth Newel natječaja da praizvedba bude u kolovozu u Americi. Osim 'Monkey Facea', i neke druge Božičevićeve skladbe naišle su na dobar prijem u inozemstvu. Skladba 'Pastir dobri' za ženski zbor i klavir, koja je svojedobno u interpretaciji 'Splitskih cura' pod ravnanjem Danice Zaić izvedena na festivalu Cro Patria u Splitu te bila nagrađena zlatnom plaketom publike i žirija, doživjela je prvu američku izvedbu 2009. u San Antoniu. Izveo ju je ženski zbor sveučilišta Texas A&M.

Odmah je privukla pažnju američkih izdavača te ju je u sklopu svoga programa za 2010. godinu tiskao Walton Music Publishing. Izdavač je inzistirao na originalnim stihovima autorice Erme Sotirove, što znači da se skladba i u SAD-u izvodi samo na izvornom, hrvatskom jeziku.

Ivan Božičević već deset godina živi u Splitu i veli da je to deset najzanimljivijih i najproduktivnijih godina njegova života.

- S velikim zadovoljstvom surađujem sa glazbenicima praktično svih žanrova: jazza, popa, rocka, teatarske te, naravno, 'ozbiljne' glazbe. No pozive, nagrade i priznanja dobivam uglavnom iz inozemstva... Ipak, i te kako sam optimističan. Konstantni i fokusirani umjetnički pritisak, kakav je na primjer projekt Splithesis koji je pokrenuo Mirko Krstičević, mora donijeti uspjeh.

Skladatelji i glazbenici tog ansambla svakim svojim koncertom zorno dokazuju da je istekao rok trajanja predrasudama o neizbježnoj nerazumljivosti suvremene glazbe. Možemo samo poželjeti Splitu puno više tako kvalitetnih kulturnih projekata - zaključuje Božičević.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr