Preskočite na glavni sadržaj

Praški simfonijski orkestar u Svijetu glazbe

Praški simfonijski orkestar u Svijetu glazbe
U utorak, 1. ožujka, u 19,30 sati, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u okviru ciklusa Svijet glazbe Koncertne direkcije Zagreb, koncert će održati Praški simfonijski orkestar, pod ravnanjem Jiříja Kouta.
vrijeme: 01.03.2011. 19.30 sati
mjesto: France
url: http://www.kdz.hr
 



Bedřich Smetana
Tri simfonijske pjesme iz ciklusa ''Moja domovina''
Vyšehrad
Vltava
Šárka


* * *

Antonín Dvořák
9. simfonija u e-molu, op. 95, ''Iz novoga svijeta''
Adagio – Allegro molto
Largo
Scherzo: Molto vivace
Allegro con fuoco


Praški simfonijski orkestar već preko sedamdeset godina obogaćuje koncertni život češkog glavnog grada i predstavlja češku kulturu na najvišoj razini širom svijeta. Dirigent i organizator Rudolf Pekárek postavio je temelje današnjem obliku orkestra u jesen 1934., odredivši novo područje djelovanja terminom Film-Opera-Koncert; kratica FOK postala je tako dio naziva orkestra. Snimajući glazbu za većinu čeških filmova tridesetih godina prošlog stoljeća i svirajući redovito u radijskim prijenosima, orkestar je izgradio ugled u ondašnjoj Čehoslovačkoj i osigurao sebi financijsku sigurnost. Stvoreni su tako uvjeti za postupno povećavanje koncertne aktivnosti čiji je glavni promotor bio Václav Smetáček. U kratkom razdoblju orkestar se uzdigao do velikog simfonijskog sastava i ravnopravnog protagonista jake domaće orkestralne scene. Godine 1942. Václav Smetáček postao je šef dirigent ostavši na tom mjestu punih trideset godina tijekom kojih je orkestar stekao međunarodnu reputaciju. Dugogodišnji trud vodstva, 1952. rezultirao je priznanjem gradskih vlasti Praga – dodjelom uloge službenog koncertnog sastava kao predstavnika grada. Novi naslov orkestra postao je Simfonijski orkestar glavnog grada Praga – FOK. Pet godina kasnije poduzete su i prve međunarodne turneje – po Poljskoj, Italiji, Austriji i Njemačkoj; bio je to početak intenzivnh angažmana na svjetskoj glazbenoj sceni.

Nakon V. Smetáčeka, na čelu orkestra bili su redom: Ladislav Slovák (1972.-1976.), Jindřich Rohan (1976.-1977.), Jiří Bělohlávek (1977.-1989.) čije je djelovanje obilježio izniman umjetnički razvoj ansambla, potom Petr Altrichter (1990.-1992.), Martin Turnovský (1992.-1995.) te Gaetano Delogu (1995.-1998.). Među ostalim istaknutim češkim dirigentima koji su surađivali s orkestrom su Václav Neumann, Zdeněk Košler i Vladimír Válek. Od godine 2001. dužnost šefa dirigenta i umjetničkog voditelja obnašao je Serge Baudo, da bi nakon njega, 2006., mjesto šefa dirigenta preuzeo Jiří Kout; Serge Baudo postao je počasni dirigent. Uz njih, uz orkestar su nastupali najuglediji svjetski dirigenti kao i solisti. Nastupi po cijeloj Europi, u Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama redoviti su dio aktivnosti, a poduzeta su i gostovanja u Južnu Ameriku, Puerto Rico, Tajvan, Koreju, Tursku, Izrael...

Praški simfonijski orkestar bilježi i bogatu diskografiju te redovito snima za potrebe radijskih i televizijskih programa obuhvaćajući češki i svjetski repertoar. Većinu albuma objavila je etiketa Supraphon, no ime orkestra prisutno je i na izdanjima za BMG, Conifer, Philips, Erato, Universal, Harmonia Mundi, Victor i druge.

Od sezone 2006./2007. šef dirigent Praškog simfonijskog orkestra je Jiří Kout (1937.), trenutno jedan od najistaknutijih čeških dirigenata. Studirao je na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Pragu, a karijeru dirigenta započeo je u Plzeňu 1964. godine. Samo godinu dana kasnije pobijedio je na Međunardnom dirigentskom natjecanju u Besançonu u Francuskoj, no 1969., zbog javnog protesta protiv invazije vojske Varšavskog pakta na Čehoslovačku, morao je napustiti Plzeň. Tek 1972. mogao se ponovno u većoj mjeri posvetiti poslu; preuzeo je mjesto dirigenta Nacionalnog kazališta u Pragu iako pritisak vlasti zbog njegova antikomunističkog stava nije popuštao. Nakon niza uspješnih gostovanja u Njemačkoj operi na Rajni u Düsseldorfu, konačno se odlučio na odlazak iz domovine, postavši stalni dirigent upravo u Operi u Düsseldorfu da bi 1985. stupio na dužnost glazbenog ravnatelja Opere u Saarbrückenu. Pet godina kasnije imenovan je glavnim dirigentom Njemačke opere u Berlinu, a potom i glazbenim ravnateljem Lajpciške opere. Svjetski ugled zaslužio je prije svega interpretacijama Wagnerovih, Straussovih i Janáčekovih ostvarenja kojima je ravnao u velikim svjetskim opernim središtima. Janáčekova opera Katja Kabanova, pod njegovim ravnanjem, u Berlinu je zaslužila priznanje za najbolju produkciju. Godine 1998. postao je šef dirigent Simfonijskog orkestra iz St. Gallena, gdje danas živi s obitelji.

Nakon puno godina provedenih u egzilu, praška publika je Jiřía Kouta imala prigodu vidjeti na koncertnom podiju tek 1992. kada je ravnao Osmom simfonijom Antona Brucknera s Češkom filharmonijom. Kasnije je zaslužio niz pohvala za svoje tamošnje interpretacije, primjerice za  Janáčekovu Jenufu postavljenu u Nacionalnom kazalištu u sezoni 2005./2006. Osim uz Praški simfonijski orkestar s kojim je, među ostalim, na otvorenju Praškog proljetnog festivala 2004. izveo cijeli ciklus Moja domovina Bedřicha Smetane, Kout redovito nastupa uz Češku filharmoniju. Dobitnik je niza priznanja, poput nagrade Ministarstva kulture za doprinose u glazbi 2007. te medalje za zasluge na području kulture i umjetnosti koju mu je iste godine dodijelio predsjednik Republike Češke Václav Klaus.

www.kdz.hr