Preskočite na glavni sadržaj

Glazbeno vozilo sigurno prema odredištu

Glazbena škola Josipa Hatzea u Splitu i Umjetnička škola Luke Sorkočevića u Dubrovniku ovoga su tjedna pod opsadom vrhunskih glazbenika koji sa solistima, zborovima i orkestrima tih škola pripremaju dvije komorne opere: Didonu i Eneja Henryja Purcella za splitsku publiku i Veneru i Adonis Johna Blowa za dubrovačke ljubitelje glazbe.
vrijeme: 18.02.2011. 4pm
mjesto: Berlin, Germany
url: http://www.sodaberg.hr

 
Ovo je treći dio međunarodnog edukacijskog projekta u kulturi pod nazivom Glazbeno vozilo. Odvija se pod vodstvom agencije Illyria iz Splita, uz podršku Britanskog savjeta za kulturne veze i njihovog programa Creative Collaboration, a u suradnji sa Handelovim festivalom u Londonu i Orkestrom Barucco u Austriji. Projekt ne bi bilo moguće izvesti bez vrhunske organizacije obiju hrvatskih škola. Predavači su poznati glazbeni i kazališni umjetnici iz Hrvatske i svijeta. Učenici tako imaju jedinstvenu prigodu raditi sa jednim od najperspektivnijih dirigenata Benjaminom Baylom, Nizozemcem, također sa izvrsnim violinistom Jorgeom Jimenezom iz Španjolske te sjajnom hrvatskom čelisticom Nikom Zlatarić.

Posebno je značajno što u projektu sudjeluje i međunarodno poznata hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić koja se rado odazvala pozivu da postane dio međunarodnog tima. Redateljica Marica Grgurinović, za kojom je niz uspješnih ostvarenja upravo kroz rad s mladima, preuzela je scensko uprizorenje Purcellove opere dok će scenografiju osmisliti svestrani Ozren Bakotić. Renata Pokupić kaže: „Za putovanje ovim vozilom ne trebaju vam dokumenti, samo puno radoznalosti, želje za druženjem, srce puno glazbe i veliki osmjeh! Nadamo se da ćete nam se pridružiti!“

 

Illirya
Gundulićeva 7, Split

 

Renata Pokupić – mezzosopran (Hrvatska) već dugi niz godina niže vrhunske uspjehe bez premca. Njeni su nastupi i snimke hvaljeni od najuglednijih kritičara a profesionalni kalendar se puni nekoliko sezona unaprijed. Nastupa kao solistica uz dirigente najvišeg ranga kao što su Kurt Masur, Roger Norrington, Paul McCreesh, Ivor Bolton, Yakov Kreizberg, Kent Nagano, J. E. Gardiner, Emanuelle Haim, Christian Curnyn, Patrick Fournillier, Jane Glover, da nabrojimo samo neke. Godina 2010. bila je ovjenčana debijima na velikim američkim pozornicama u Washingtonu i Los Angelesu i to na poziv legendarnog tenora Placida Dominga. Iste godine je iznimno uspješno debitirala i u opernoj kući nepremostiva ugleda, Kraljevskoj operi u Londonu. Renata Pokupić prva je među je pjevačima i pjevačicama iz Hrvatske koja je nakon nekoliko decenija nastupila na daskama Royal Opera House pa je stoga još značajnije što su ju zahtjevne publika i kritika dočekale s oduševljenjem. Iako zahtjevnog rasporeda, sa izrazitim zadovoljstvom priključila se Glazbenom vozilu.

Jorge Jimenez – barokna, klasična i suvremena violina (Španjolska) u najavi nedavnog koncerta u Istanbulu nazvan je „violinski genij“ i „jedan od najboljih mladih violinista danas“. Strast za glazbom i ostvarenjem kroz violinski izraz vodi ga do stalnog pomicanja granica i istraživanja svijeta glazbe te je tražen kao solist, koncertmajstor a sve češće i dirigent. Osnovao je ansamble Tercia Realidad i Xacona s kojima je obišao koncertne dvorane i festivale u Španjolskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Vodio je i druge ansamble kao što su La Tempestad, Retrospect Ensemble, Scholars Baroque Ensemble,  Accademia dei Desiosi, L'Harmonia del Parnas, Ensemble Fontegara i Solistas de la Orquesta Barroca de Sevilla. Prisutan je u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Belgiji i kao član poznatih orkestara poput  Leonhard Consort, Academy of Ancient Music, English Baroque Soloists, Irish Baroque Orchestra, Orquesta Barroca de Mallorca, Orquesta Barroca de Sevilla, među ostalima. U Hrvatskoj je gostovao u projektu Zbora HRT prije nekoliko godina te je držao seminare barokne glazbe u Dubrovniku.