Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Jelene Tondini - 'Post it(Office Art)'

U petak, 11. veljače, u Galeriji O.K., K.U.N.S. u Rijeci, otvara se izložba Jelene Tondini pod nazivom 'Post it (Office Art). Izložba je otvorena do 18. velječe.
vrijeme: 11.02.2011.
mjesto: Rijeka; Galerija O.K., K.U.N.S., Franje Račkoga 24a
Izložba Office Art (Umjetnost ureda) nekonvencionalni je projekt izveden izrazito konvencionalnim materijalima - fotokopijama i post-it papirićima. Svojevrstan kolaž empirijskih doživljaja gradi ovu izložbu koristeći motive iz suvremene rutine egzistiranja.

Kvadratni formati ispunjeni neispisanim post-it papirićima stvaraju apstraktne kompozicije koje transformiraju funkciju predmeta. Oni više ne služe da bi se na njih ispisivali rokovi, podsjetnici ili zadatci - oni služe evokaciji osjećaja besmisla i monotonije. Osjećaji frustriranosti i bespomoćnosti, te osjećaj gubitka slobode artikulirani su u naizgled beskonačnom ponavljanju praznih papira koje tvore jednu strogu i hladnu likovnu kompoziciju sarkastično podsjećajući na korporativnu estetiku i dizajn. Rad koji odudara, u smislu da u ovu apstraktnu bazu uvodi figuraciju je Pička. Ovaj rad problematizira ulogu žene u suvremenom društvu, preciznije sterotipa tajnice u uredu - femme secretarius predstavljajući taj pojam kroz jednostavni zbroj dvaju simbola; pička + post-it papirić = tajnica.  

Fotokopirani fotokopirni stroj satirična je gesta koja podsjeća na apokaliptični motiv 'pobuna mašina'- ali obrnuto: u ovom slučaju, iznervirani zaposlenik se pobunio protiv stroja i uzvratio istom mjerom. Za inat. Vizualni doživljaj kojeg tvori ta crno-bijela iluzija stroja u prostoru uznemiruje i zabavlja gledaoca u isto vrijeme te naspram šarenila post-it kompozicija djeluje prijeteće.

Cjelokupna izložba je neposredni doživljaj standardnog radnog mjesta koji se likovnom artikulacijom transformira u jedan drugačiji, iskreniji prostor u kojem je igra zamijenila obavezu, sloboda uvjetovanje a anarhija hijerarhiju. Andrea Kustić
 
Jelena Tondini  rođena je 1985. u Rijeci, apsolventica Kulturalnih studija na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Autorica zbirke poezije 'Treš' (Zigo, 2008), te kazališne predstave 'Ljepotica i Zvijer, treš bajka' (HNK Ivan pl. Zajc, 2008). Surađivala na još nekoliko kazališnih predstava ('Laura', Prostor +, 'Opća Bolnica', HNK Ivan pl. Zajc), a pjesme su joj bile objavljivane i u nekim časopisima (Slijepi putnik, Re). Aktivno se bavi i performansom (Gay, ganga, Bratoljub prijatelj svakog doma, Creme de la Treš,....), te uspješno surađuje s umjetnikom Andreom Kustićem na zajedničkom projektu 'Courtney Phutura – Human Resources' u sklopu kojeg je postavljeno 5 izložbi i izveden jedan performans (Rijeka, Ljubljana,Muggia, Buje). Radovi su joj osim u sklopu ovog projekta bili izloženi i na nekoliko skupnih izložbi ('Zemlja', Grožnjan, Buje: 'Vatra'-Skopje,'Žuto',Grožnjan, 'Ja/osobno', Buje). Trenutno radi kao tajnica i DJ.