Preskočite na glavni sadržaj

Fotografije Vinka Šebreka u Kranju

Nakon izložbe u Budimpešti, u srijedu, 12. siječnja, u 18 sati, u galeriji Kranjske hiše u Kranju, otvara se izložba  fotografija ruralnih i urbanih pejzaža Vinka Šebreka pod nazivom 'Ekvivalenti'. Izložba će biti otvorena do 31. siječnja.
vrijeme: 12.01.2011. 18,00
mjesto: Slovenija, Kranj; Galerija Kranjske hiše, Glavni trg 2
url: http://www.fotoklubzagreb.hr
Iz svog bogatog  opusa, autor je  za ovu izložbu izabrao 16 fotografija većeg  formata, nastalih u zadnjih deset godina i koje je oblikovao kao pojedinačne fotografije, diptihe i triptihe.

Motive je tražio usputno u prirodnim krajolicima, proplancima, šumskim, pašnjacima, uz rijeke, potoke, bare, jezera, mora i oceane, kao i u gradskim ulicama, trgovima, gradskoj arhitekturi, u svim godišnjim dobima, dobima dana i vremenskim prilikama. 

Tako je nastala opsežna likovna mapa sa više stotina fotografija pejsažne fotografije na kojima su zabilježene uočene i doživljene sve ljepote i sklad prirodnoga i urbanog krajobraza, u kojima prvenstveno ističe estetske i doživljajne likovne vrijednosti.

Snimajući urbane pejzaže autor ih ne tretira kao objekte koji se promatraju, već motive koje se propituju, on ne stvara objektivne gradske pejzaže, tehničku registraciju određenog objekta, već nastoji da tom prostoru dade poseban  pečat i atmosferu sa jasnim značenjem i porukom.

Pri snimanju prirodnih pejzaža poštuje klasični pristup, kojeg  karakterizira određena disciplina, unutrašnji red svih elemenata fotografske slike, kojima  prezentira nove izražajne mogućnosti kako u oblikovanju tako i u domeni sadržajne interpretacije. Izložba je popraćena katalogom, a tekst je napisao Zdenko Kuzmić, povjesničar umjetnosti iz Zagreba.