Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena notna izdanja orkestralnih djela V. Gržinića

Riječki ogranak Matice hrvatske objavio je notna izdanja dvaju svezaka orkestralnih djela – simfonijsku poemu 'Jama' i 'Simfonijsku impresiju' – istaknutog riječkog i hrvatskog skladatelja Vjekoslava Gržinića (Ika, 1932. – Rijeka, 1970.).
'Gržinićev opus sadrži 28 skladbi raznih glazbenih oblika, a MH je do sada tiskala 5 knjiga njegovih djela komorne glazbe.

'Jama' (1960.) pisana za simfonijski orkestar nosi podnaslov 'Impresija iz Jame I. G. Kovačića', a izvođena je na koncertnim podijima i radio programima. To je jednotematsko djelo dramskog naboja uz zgusnutu primjenu kromatike te zanimljivih ritmičkih i intervalskih obrazaca.

'Simfonijska impresija' (1964.) djelo je mozaična oblika, kontrastnog tempa i osebujne melodike koja se temelji na kromatici, uz često korištenje intervala tritonusa. To je jedno od najopsežnijih i najizvođenijih Gržinićevih ostvarenja – kaže urednica izdanja Lovorka Ruck.

Gržinić je svojim talentom i stvaralačkom kreativnošću uspješno objedinio značajke istarskog i primorskog folklornog glazbenog melosa s tekovinama suvremenog glazbenog izraza, što je ujedno njegov značajan skladateljski doprinos u hrvatskoj glazbenoj kulturi.' R. Palmić

Izvor: www.novilist.hr