Preskočite na glavni sadržaj

Umro novinar i likovni kritičar Juraj Baldani

Novinar, likovni kritičar i književnik Juraj Baldani umro je jučer u 82. godini nakon kratke i teške bolesti, izvijestilo je danas Hrvatsko novinarsko društvo (HND).
vrijeme: 16.12.2010.
mjesto: Zagreb
Juraj Baldani rođen je 1929. u Zrenjaninu. Diplomirao je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1963., a veći dio svog radnog staža djelovao je kao novinar, urednik i likovni kritičar Radio Zagreba.

Sustavno je objavljivao likovne kritike u dnevnom tisku, časopisima, na radiju i televiziji. Priređivao je autorske, skupne i tematske izložbe, napisao je predgovore kataloga te više monografija o slikarima i kiparima. Pisao je i pjesme (zbirka Ples sjena, 1953.), novele (Asfaltom popločeno, 1955.) i književne članke.

Kao posebna izdanja objavljene su mu, uz ostale, monografije Ive Lozice, 'Kiparstvo Stipe Sikirice', 'Kiparstvo Aleksandra Rukavine', 'Slikarstvo Lidvine Lukete', 'Slikarstvo Danice Biondić', a autor je koncepcija i predgovora izložbama '20 godina hrvatskog kiparstva 1955.-1975.' u organizaciji ULUH-a 1977. godine.

Djelovao je kao stručni suradnik te pisac predgovora u katalozima izložbi likovnih društava - Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske i Likovnog društva 'Grupa 69'. Baldani je također bio član Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske te Hrvatskog novinarskog društva, a nagradu 'Zlatno pero' HND-a dobio je 1970. i 1975. godine. Posljednji ispraćaj Juraja Baldanija bit će u petak, 17. prosinca, u 15,15 sati u krematoriju na Mirogoju.
(Hina