Preskočite na glavni sadržaj

Balet HNK Split s uspjehom završio talijansku turneju

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split vratio se sa svoje najnovije talijanske turneje, u sklopu koje je od 25. studenog do 5. prosinca 13 puta izašao pred publiku u sedam gradova na Siciliji i u južnoj Italiji, kojom prilikom ih je vidjelo približno 14000 gledatelja.
vrijeme: 10.12.2010.

Baleti Don Quijote Ludwiga Minkusa i Ščelkunčik Petra Iljiča Čajkovskog naslovi su kojim se splitski Balet ovaj put predstavio talijanskoj publici. Već petu uzastopnu sezonu ovaj ansambl gost je talijanskih kazališnih pozornica na kojima gostuje s predstavama bijelog baleta iz svog repertoara. Splitski su plesači nastupili u Teatro Vittorio Emanuele u sicilijanskom gradu Noto, u Cataniji u Teatro Metropolitan nekoliko dana izvodili su oba baleta, a potom su Ščelkunčik odigrali u gradovima Rende, u Brindisiju, Gallipoliju, Bariju i Senigalliji.

U Don Quijoteu u glavnim su se ulogama Quitri i Basilija na turneji su izmjenjivali parovi Elena Nikolajeva i Andrei Kremz, te Irina Čaban i Vlad Ilcenco, a u Ščelkunčiku vodeće uloge Vile šećera i Princa tumačili su Elena Nikolajeva i Andrei Kremz, Irina Čaban i Nathan Bland, te Nathan Bland i Caitlin Seither, sve solisti Baleta HNK Split. Rumunj Vlad Ilcenco, kao i Amerikanci Nathan Bland i Caitlin Seither novi su članovi splitskog Baleta, koji su u angažman stupili početkom ove sezone, a nastupima na gostovanju debitirali su u ovim zahtjevnim ulogama.

Minkusov Don Quijote premijeru na sceni HNK Split imao je 2006. u koreografiji Valentine Ganibalove, a Ščelkunčik je 2003. premijerno postavila koreografkinja Božica Lisak.

I ovu je baletnu turneju, kao i prethodna gostovanja u  Italiji, organizirao Luigi Pignotti, ugledni baletni menadžer, poznat po svojoj dugogodišnjoj suradnji s najvećim plesačem dvadesetog stoljeća Rudolfom Nurejevim. Pignotti je i nakon završetka ove turneje iskazao veliko zadovoljstvo visokom razinom izvedbi koju je pokazao splitski Balet, te izrazio želju da organizira i nova gostovanja ovog ansambla u budućnosti.

Baletni je ansambl HNK Split posljednjih godina čest gost na uglednim inozemnim pozornicama, na kojima su tijekom posljednjih sedam godina nastupili čak 120 puta. Osim u Italiji plesali su i u Njemačkoj, Španjolskoj, Latviji, Izraelu i Sloveniji.