Preskočite na glavni sadržaj

S nagradama velikih festivala u Kino Europu

Od 12. prosinca pa sve do sredine siječnja u kinu Europa održava se program filmova nagrađenih na najvećim europskim festivalima.
vrijeme: 12.12.2010.
mjesto: London, UK
url: http://www.kinoeuropa.hr

S posebnom nagradom Europa Cinemas na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu 2010. godine i nagradom FIPRESCI na Festivalu u Motovunu 2010. godine, na platna kina Europa stiže vizualna poema za filmske sladokusce - Četiri lica, redatelja Michelangela Frammartina. Bez formalne radnje i s tekstom koji se javlja tek kao podloga vizualnoj naraciji, film kroz priču o umirućem pastiru i novorođenoj kozi u jednom srednjovjekovnom selu u Calabriji tematizira prirodne cikluse nastanka i nestanka, rađanja i umiranja.

Mađarska drama o osveti, ‘ruralni Kill Bill’ Katalin Varga priča je o ženi koje se muž odrekne proglasivši je kurvom nakon što se u selu otkrije njena dugo čuvana tajna. Katalin zajedno sa sinom Orbanom kreće u potragu za onima koji su je prije mnogo godina obeščastili. Osvajač Srebrnog medvjeda na Berlinaleu 2009. godine i dobitnik EFA-ine Nagrade za europsko otkriće godine Katalin Varga redateljski je prvijenac Petera Stricklanda, koji je film snimio u 35. godini od novca koji je naslijedio nakon smrti ujaka.

Iz Južne Koreje nam stiže drama Poezija u režiji Chang-Dong Leeja (bivšeg južnokorejskog ministra kulture i turizma) koja je na Festivalu u Cannesu 2009. godine nagrađena za najbolji scenarij. Junakinja Poezije je starija gospođa iz predgrađa koja se upisuje na tečaj pisanja i mora prvi put u životu napisati pjesmu. Pri tom zadatku joj odmaže nedavno dijagnosticirana Alzheimerova bolest i činjenica da je njen unuk upleten u tragični događaj.

 


Ujak Boonmee koji se sjeća prošlih života


Osvajač ovogodišnje Zlatne palme na Festivalu u Cannesu Ujak Boonmee koji se sjeća prošlih života tajlandski je film poznatog redatelja i scenarista, eksperimentiranju sklonog Apichatponga Weerasethakula u kojem pratimo posljednje dane sredovječnog muškarca koji umire od zatajenja bubrega. Odluka žirija (pod predsjedavanjem Tima Burtona) da dodijeli prvu nagradu ovoj neobično ispripovijedanoj priči u kojoj se snovi prepliću fantazijama i motivima reinkarnacije oduševila je zahtjevne filmofile.

U kinu Europa do sredine siječnja također ne propustite pogledati Trijažu, treći dugometražni film bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića s Colinom Farrellom u naslovnoj ulozi. Priča Trijaže rađena je prema istoimenom romanu ratnog dopisnika Scotta Andersona, a glavni junak je Mark Walsh (Farrell), irski ratni fotograf koji se bori s posljedicama PTSP-a nakon povratka sa zadatka u Kurdistanu na kojem je bio ranjen i izgubio najboljeg prijatelja.