Preskočite na glavni sadržaj

Aktivistički Petak u Ružički

Petak u Ružički, 10. prosinca 2010., prikazuje aktivističke filmova i video radove iz produkcije Restarta, koji se bave aktualnim hrvatskim temama. Početak je u 21 sat, a program traje 80 minuta. Ulaz je slobodan.
vrijeme: 10.12.2010. 21,00
mjesto: Vukovar; Hrvatski dom Vukovar, J. J. Strossmayera 20
url: http://www.mgavran2.t-com.hr/
Program:

Susret, r. Igor Bezinović, 27'
Jedan malo vjerojatan susret dogodio se na blagdan Tijelova 2009. godine u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, kada studenti s Filozofskog fakulteta dolaze podržati seljačke prosvjede ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede. Euforična studentska noć i otrežnjujući seljački dan; medijski osviješteni aktivizam i teška mehanizacija na ulicama; plenumski oblik organizacije i posvađene seljačke udruge – samo su neki od polova tog tako neočekivanog savezništva, koje će pak u ovom filmu Igora Bezinovića reći tako puno o suvremenoj Hrvatskoj. Unatoč činjenici da je navedeni događaj bio prisutan u svim medijima, ovaj je film jedini video zapis tog neobičnog jednodnevnog susreta studenata i seljaka.

Ne damo Varšavsku, au. Jelena Svirčić, 2'43''
Videoklip prve velike evikcije aktivista iz Varšavske ulice koji pokazuje da nije baš sve bilo po propisima kako je kasnije tvrdila policija.

Kuleri na zrnu graška: ne damo Varšavsku, spot, au. Billie Hewit Pavlica, Mara Bushill, Pia Bushill, Rok Jurčić, Tome Budanko, Janko Zechner, 3'20''
Učenici OŠ 'Josip Juraj Strossmayer' napisali su pjesmu i smislili spot ‘Ne damo Varšavsku’ kao podršku inicijativi Pravo na Grad.

Mutna, au. Pravo na grad i Zelena akcija, 4'28''
31. ožujka 2009. Pravo na grad i Zelena akcija su ispred zagrebačke Skupštine, u povodu posljednje sjednice u ovom mandatu, održali promotivnu akciju za novi brand vrhunske zagrebačke vode – Mutna. Promotivne boce vode uručene su zastupnicima Skupštine i članovima Poglavarstva.

Potpis uz modifikacije, au. Igor Bezinović, 4'10''
Dana 20. svibnja 2009. godine ministar Dragan Primorac je gostovao na Radiju 101 u emisiji Zrinke Vrabec Mojzeš. Nakon mjesec dana ignoriranja studentskih zahtjeva vezanih uz besplatno obrazovanje, ispred zgrade Radija 101 dočekala ga je skupina studenata koja ga je odlučila informirati o svojim zahtjevima.

Kulmerovi dvori, au. Pravo na grad i Zelena akcija, 5'
26. veljače 2009. grupa od stotinjak aktivista Zelene akcije i inicijative Pravo na grad pokušala je prespavati u Kulmerovim dvorima u vlasništvu hrvatskog tajkuna Ivice Todorića. Kulmerovi dvori u zagrebačkim šestinama po Gradskom urbanističkom planu (GUP) vode se kao objekt javne namjene u zaštićenoj zoni. Međutim isključiv pristup u taj 'hotel' ima obitelj Todorić.

Članak 4. stavak (2), au. Igor Bezinović, 7'53''
Prema članku 4. stavku (2) Zakona o visokim učilištima Republike Hrvatske policija na prostoru Sveučilišta može uredovati samo uz suglasnost Dekana ili Rektora. Dana 6. travnja na Filozofskom fakultetu taj je Zakon prekršen te je kršena sloboda govora i kretanja mladića koji su odlučili održati simbolični antiNATO prosvjed u povodu posjeta Stipe Mesića Fakultetu. Hoće li osobe iz službenog protokola Predsjednika biti sankcionirane zbog odluke da bez ikakve potrebe odluče nezakonito legitimirati prosvjednike?

Trailer: blokada, au. Igor Bezinović, 4'30''
Najavni trailer za dugometražni dokumentarac o proljetnoj blokadi Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Premijera filma očekuje se na proljeće 2011.

Studenti molili Boga za besplatno obrazovanje, au. Željka Kovačević, 1'45''
Nakon blokada fakulteta, pregovora i mjeseci borbe protiv uvođenja obveznog plaćanja visokoškolskog obrazovanja studenti su u prepunoj zagrebačkoj katedrali otvorili transparent sa natpisom ‘Za besplatno obrazovanje, Isuse, molimo te’.

Rušenje zida u Varšavskoj, au. Željka Kovačević, 5'46''
Zakonski upitnim projektom ‘Cvjetni’ privatna grupacija ‘Hoto grupa’ nastoji dokinuti pješačku zonu u centru  Zagreba. Taj građevinski poduhvat simbolizira godine korupcije i disfunkcije javnih institucija te je mobilizirao građane Zagreba do neslućenih razmjera. U jednoj od faza građanske obrane pješačke zone građani i aktivisti srušili su ogradu kojom je građevinski prostor odvojen od građana.

Bojan, r. Đuro Gavran, 13'
Matija i Bojan odrastali su zajedno. Njihovo je prijateljstvo naglo prekinuto kada je Bojan s obitelji, preko noći, napustio stan u kojem su do tada živjeli i otišao bez pozdrava. Bio je početak devedesetih, a oni su spadali među 'nepodobne'. Bili su pogrešne nacionalnosti. Premlad da bi shvatio ratnu situaciju ili zašto je izgubio prijatelja, Matija ga je 15 godina kasnije odlučio potražiti.