Preskočite na glavni sadržaj

Vlado Gotovac - Crna jedra

Autorski projekt Gorana Matovića Zagrebačke posvete, u utorak, 7. prosinca, u Muzeju za umjetnost i obrt, posvećen je 80. obljetnici rođenja i 10. godišnjici smrti Vlade Gotovca. U multimedijalnom događanju Crna jedra sudjeluju: Boris Svrtan, Robert Kurbaša, Dinka Vuković, Tonko Maroević, Slobodan Prosperov Novak, Mani Gotovac, Zlatko Madžar, Goran Matović i Zagrebački solisti.
vrijeme: 07.12.2010.
mjesto: Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10
url: http://www.muo.hr
'Teško je povjerovati da se o pjesniku, filozofu, polemičaru, političaru i etičaru Vladi Gotovcu i danas u Hrvatskoj ipak najradije govori - šutnjom.' Tea Benčić Rimay

Gotovac je živio sudbinu Ujevića. I jedan i drugi neslavno su se okušali u politici. Oba su pjesnika odrasla u bliskom okružju (Tin rodom iz Vrgorca, Gotovac iz Imotskog, a najveći dio života provode u Zagrebu); Gotovac je prepoznao, duboko poštovao i volio Tinovo pjesništvo, možda čak i poželio nastaviti jedan vid poezije mjesečara katastrofe. Sedamdesetih će Vlado Gotovac u jednoj pjesmi napisati:

'Ujević je iščupan u oluji koju je nadvikao. Pun riječi!'

Gotovac je ispisao u Okružnom zatvoru u Zagrebu svoju biografiju, između svih Gradiških i Lepoglava u koji ga je smjestila njegova najiskrenija ljubav za domovinu. Gotovac je želio živjeti u normalnom svijetu , onom koji mora mijenjati iz ljubavi, a ne iz mržnje.