Preskočite na glavni sadržaj

Ivica i Marica – premijera u Trešnji

U Gradskom kazalištu Trešnja, u petak, 3. prosinca, održava se premijera predstave Ivica i Marica, u režiji Mateje Koležnik. Predstava počinje u 19 sati.
vrijeme: 03.12.2010. 19,00
mjesto: Zagreb; GK Trešnja, Mošćenička 1
url: http://www.kazaliste-tresnja.hr
Bajka 'Ivica i Marica' je već tri stoljeća nezaobilazna lektira predškolske djece. Prepričavana s koljena na koljeno doživjela je brojne inačice i gotovo sve kulture svijeta ju poznaju u nekom obliku. Usprkos tomu izvorna je fabula sačuvana - dječaka i djevojčicu otac ostavlja u šumi, a kako im nestanu mrvice kruha koje su služile kao putokaz kući, osuđeni su na lutanje. Pronalaze kućicu od slatkiša u kojoj ih očekuju mnoge nevolje pa i ona najveća- borba za vlastiti život.

Kako je riječ o dječjoj bajci, sve se rasplete u sretan kraj. Iako nastala u 19. stoljeću i tada je opisivala onovremenske probleme - prije svega glad zbog koje su roditelji katkad zaista bili primorani ostavljati djecu, alegorijski gledano, glavna pitanja ove bajke mogu se itekako sagledati s gledišta suvremenog odgoja. Prezaposleni roditelji, dostupnost djeci privlačnih, šarenih, a opasnih sadržaja na svakom koraku, 'zle vještice' koje su spremne iskoristiti dobrostivost i naivu dječjeg pogleda na svijet. U GK Trešnja poznata slovenska redateljica Mateja Koležnik postavila je jednu modernu, potpuno drugačiju verziju Ivice i Marice kakvu do sada zasigurno niste vidjeli, sačuvavši izvornu fabulu. Scenografiju je osmislio Ivo Knezović, a kostime Alan Hranitelj. Glazbu potpisuje Coco Mosquito.

Redateljica: Mateja Koležnik
Prijevod: Lenga Kuliš
Dramatizacija i adaptacija: Mateja Koležnik i Gregor Fon
Dramaturginja: Nina Skorup
Scenograf: Ivo Knezović
Kostimograf: Alan Hranitelj
Koreografkinja: Iva Peter Dragan
Autor glazbe: Coco Mosquito
Oblikovanje svjetla: Andrej Koležnik
Oblikovanje tona: Daniel Biffel
Majstori maske i frizure: Irena Königsknecht i Tanja Bjeliš
Majstori maske i frizure: Danijel Srdarev
Asistent kostimografa: Andrea Kustović
Izrada rekvizite: Zoran Branković
Grafičko oblikovanje: Emil Flatz
Fotografkinja: Maja Kljajić
Inspicijentica: Leonila Grundler Gašparić